Glas

Achtergrond laatste update:30 sep 2013

Plant dankbaar voor zomerdoek

Tijdens de afgelopen warme zomer leverde een zomerdoek een nuttige bijdrage aan de gewasontwikkeling, in een proef van Ludvig Svensson in het Improvement Centre in Bleiswijk.

Het bleek dat door het wegschermen van de felle instraling 20 procent minder water gegeven hoefde te worden dan in een ongeschermde afdeling. Verder bleef de koptemperatuur 2 graden Celsius lager dan in een vergelijkingsafdeling zonder schermdoek. Het doek ging boven de 650 watt instraling dicht, bij voorkeur wel boven de 1.700 Joules/cm2. Tot en met week 35 is het zomerschermdoek 367 uur gesloten geweest.

In de proef die vooral gericht is op schermstrategieën bij het Nieuwe Telen tomaat, loopt de energiebesparing voorspoedig. Het dubbele schermdoek was in week 37 al ruim 1.600 uur dicht geweest. Daarbij is het vochtdeficiet niet te laag geworden en bleef het gewas vrij van schimmelziektes.

Er is ook gekeken wat de mogelijkheden met drie doeken zijn (twee doeken op elkaar aan de bovenkant van de tralie en een doek aan de onderkant). Dit isoleerde de kas nog beter, maar doordat het vochtniveau er te veel door steeg, moest meer mechanisch ontvochtigd worden (extra energiegebruik), waardoor in totaal meer energie nodig was (21,7 m3 a.e. in plaats van 20,9 m3 a.e. t/m week 35). De productie tot en met week 35 lag op 38,6 en 37,1 kilo per vierkante meter bij respectievelijk twee en drie schermdoeken.

Of registreer je om te kunnen reageren.