Glas

Achtergrond laatste update:24 sep 2013

Betaalbaar energie besparen in de kas

Bij paprikateeltbedrijf Teegrow is al de nodige ervaring opgedaan met Het Nieuwe Telen. Met intensiever schermen, mede mogelijk gemaakt door kasluchtontvochtiging, valt het gasgebruik flink terug te dringen.

Er is voor gekozen om in de luchtbehandelingskasten echt grote verwarmingsblokken te plaatsen, zodat er met echte laagwaardige watertemperaturen gewerkt kan worden. De aanvoertemperatuur ligt rond de 26 of 27 graden Celsius. Antonie Teeuwen: “Met die temperatuur kan ik de buitenlucht naar 20 tot 21 graden ophalen, al is het nog zo koud buiten.”

Zelfs bij strenge vorst van 10 graden Celsius viel er nog goed te ontvochtigen. “Dan moet je wel heel goed oppassen voor bevriezing van de verwarmingsblokken. Maar er zit een goede beveiliging op. Als er bij vorst maar een kiertje in een deur van een luchtbehandelingskast zit, gaat het alarm al af.”

De apparatuur is tot nu toe betrouwbaar gebleken. “We hebben weinig storingen gehad.” De uitgebreide ervaringen met Het Nieuwe Telen zijn te lezen in editie 19 van het magazine Groenten & Fruit (week 38).

Verder uitnutten

Het nadenken over  energiebezuiniging blijft niet beperkt tot binnen de kas. “We zijn nog aan het zoeken om meer rendement uit de twee WKK’s te halen. Voor de verwarming van de buitenlucht tot kastemperatuur hebben we aan de laagwaardige warmte van één WKK al genoeg. Een extra groeibuisnet zou nuttig zijn, maar dat is bedrijfseconomisch bijna niet rond te rekenen.”

Binnen clusterverband wordt met collega-telers naar de mogelijkheden van aardwarmte gekeken om het gebruik aan fossiele brandstoffen terug te kunnen dringen. “Maar als dat een succes zou worden, dan wordt het nog lastiger om in een groeibuis te investeren. In kuubs valt er dan nog wel te besparen, maar in euro’s wordt de besparing minder als je lagere energiekosten hebt.”

Prettige werkhoogte

Opvallend vanaf het betonpad is de grote hoogte waarop de teeltgoten hangen. Bij de luchtinlaat langs de gevel hangen ze op een meter hoogte, maar vanwege het afschot van de kas is dat langs het betonpad 1,20 meter. Dit is gedaan zodat luchtslurven vrij van de grond blijven hangen als ze niet op druk staan, en er tijdens het gebruik een goede vrije luchtstroom ontstaat onder de goten door. Vanwege de grote lengte van 200 meter hebben de luchtslurven namelijk een behoorlijke diameter. Een nevenvoordeel van de ophanghoogte is dat tijdens het planten heel prettig gewerkt kan worden op een goede werkhoogte. De keerzijde is dat personeel direct de elektrokar op moet als er ingedraaid moet worden.

Bij de start van de teelt hebben de teeltgoten verder als voordeel dat de temperatuur van het substraat makkelijker op niveau te houden is, al is het met diepe voornachten oppassen dat de mattemperatuur niet te ver weg zakt. Tijdens de hitteperiode van dit jaar hadden de goten een negatief effect. Door een hoger e mattemperatuur ontstond te veel worteldruk, wat de paprika’s neusrotgevoeliger maakte.

Of registreer je om te kunnen reageren.