Glas

Achtergrond

Niet méér, wel tijdig Macrolophus uitzetten

Het is aan te raden meteen na het planten van tomaten te starten met het uitzetten van Macrolophus-roofwantsen zodat de populatie op sterkte is als plagen zoals Tuta absoluta en wittevlieg de kop gaan opsteken.

Dit adviseert onderzoeker Rob Moerkens van het Proefcentrum Hoogstraten naar aanleiding van een onlangs afgerond onderzoek.

Voor zijn ontwikkeling is Macrolophus niet afhankelijk van licht, benadrukt Moerkens. De temperatuur en de beschikbaarheid van voedsel bepalen de ontwikkelingssnelheid. In een warme kas is uitzetten in donkere wintermaanden dus geen enkel probleem. Twee keer uitzetten op dezelfde plaats gaf geen grotere populatie en lijkt dus geen nut te hebben. De duur van het bijvoeren is volgens Moerkens belangrijker dan het aantal uitgezette adulten. Op grond van de onderzoeksresultaten adviseert hij zo snel mogelijk na het planten en in een keer Macrolophus uit te zetten en zes weken bij te voeren.

Lees meer hierover in Groenten & Fruit editie 15.

Of registreer je om te kunnen reageren.