Glas

Achtergrond

Meer metergeld met Belgische komkommers

Door de krapte in de aanvoer hebben komkommertelers die in België aanvoerden in week 21 en 22 (tot en met vandaag) een flink financieel voordeel behaald dat in veel gevallen ruim een euro per vierkante meter zal bedragen.

Het gewogen gemiddelde van de klokprijs van de 40-ers lag bij BelOrta in deze periode 10 cent per stuk hoger dan bij The Greenery (resp 46 en 36 cent). Voor de 35-ers is het verschil 8 cent (39 en 31 cent). In werkelijkheid (uitbetaalprijzen) vallen de verschillen nog groter uit omdat de bemiddelingsprijzen in Nederland veel lager uitvielen dan de klokprijzen in deze periode. Bovendien is het aandeel dat in Nederland voor de klok komt vele malen lager dan in België.
Bij Veiling ZON is het volume dat voor de klok komt zo laag dat het nauwelijks nog invloed heeft op de uitbetaalprijs. Kompany, de grootste Nederlandse aanbieder van komkommers, zette op sommige dagen zelfs geen 40-ers voor de klok van veiling ZON. “Wij proberen dagelijks eenzelfde aantal stuks voor de klok te zetten, maar het is maar een klein koperspubliek. Van de rest is in principe een vast percentage bestemd voor bemiddeling en een ander vast percentage voor de daghandel”, zegt verkoper Rinus van Mullekom van Kompany.

Serieus verschil in metergeld

In week 21 lag de gemiddelde uitbetaalprijs bij BelOrta daardoor ruim 20 cent hoger dan in Nederland (zie het bericht  'Enorme prijsverschillen...' van 27-5). Het verschil in uitbetaalprijs zal deze week wellicht ook groot zijn doordat de bemiddeldingsprijzen, die tot en met donderdag gelden, laag waren ingestoken. De klokprijzen zakten weliswaar vrij fors maar voor de 40-ers werd vandaag bij BelOrta al weer 38 cent per stuk betaald. De 35-ers gingen van 30 cent gisteren naar 34 cent vandaag. Tegelijkertijd zijn de producties en de aanvoer deze week flink toegenomen. Verschillen in uitbetaalprijzen tikken daardoor nog harder aan. Bij komkommerbedrijven die vol in productie zijn kan het verschil in metergeld voor week 21 en 22 zo maar oplopen tot boven € 1,50 per vierkante meter, alleen doordat de een aanvoert in België en de ander in Nederland. “Het is nu toch echt de hoogste tijd dat we in Nederland een systeem krijgen waarbij een beperkt percentage van de aanvoer wordt voorverkocht, zoals bij Lava. Ook als de aanvoerprognose hoger was”, bepleit Joop de Hoog van Friskom.
Door het andere afzetsysteem fluctueert de klokprijs in België meer dan in Nederland. Bij krapte in de aanvoer gaan de prijzen meer omhoog. Van de andere kant zakt de prijs vaak ook verder weg als er ruim aanbod is. Deze fluctuaties worden versterkt doordat Nederlandse handelaren bij voorkeur in België bijkopen om de Nederlandse bemiddelingsprijzen niet rechtstreeks te verhogen. Maar als er voldoende komkommers zijn, zullen ze de Belgische komkommers vaak als eerste laten staan. Toch lijken de pieken groter dan de dips. De gemiddelde uitbetaalprijs in België is volgens ingewijden al jaren hoger dan in Nederland, ook na aftrek van de afzetkosten.

Transparanter systeem

Een toenemend aantal Nederlandse komkommertelers kiest ervoor in Mechelen te gaan veilen, zo ook de broers Rob en Jack Coolen in Ell. Zij voeren nu voor het derde seizoen aan in België. “Voor ons was het transparante systeem van verkopen de voornaamste reden”, zegt Jack Coolen. “Lava moet zich voor de bemiddeling steeds blijven bewijzen, want het bemiddelde volume is in de minderheid en moet in principe voor de klok worden weggehaald.” Maar ook het hogere kwaliteitsniveau speelde mee. “Flandria stelt hogere kwaliteitseisen en keurt strenger, zodat niemand zich kan verstoppen in het blok met bulkproduct.”
Het financiële voordeel is volgens Coolen minder groot dan het lijkt. “In 2011, het EHEC-jaar, waren de prijzen zeker niet beter dan in Nederland. Vorig jaar was de meerprijs net voldoende om de extra kosten voor veilingprovisie en transport goed te maken. Dit jaar hebben we tot nu toe een licht voordeel.”

Klokprijzen komkommer in euro/stuk (40-ers)


20-5
21-5
22-5
23-5
24-5
27-5
28-5
29-5
30-5

BelOrta

0.30
0.31
0.40
0.47
0.70
0.73
0.51
0.35
0.38
The Greenery
0.28 0.34 0.49 0.41 0.34 0.30

Klokprijzen komkommer in euro/stuk (35-ers)


20-5
21-5
22-5
23-5
24-5
27-5
28-5
29-5
30-5

BelOrta

0.24 0.23 0.34 0.40 0.70 0.48 0.40 0.30 0.34
The Greenery
0.20 0.25 0.36 0.55 0.45 0.35 0.26 0.25

 

Klik hier voor de actuele veilingprijzen

Klik hier voor de laatste weeknoteringen

Of registreer je om te kunnen reageren.