Glas

Achtergrond laatste update:7 feb 2013

‘Onder twee doeken heb je geen problemen met vocht’

Aubergineteler Peter de Jong is zijn tweede teeltseizoen in Dinteloord gestart op 9 december, met het ras Taurus op onderstam Optifort in een drie-stengelsysteem. “We zijn rustig van start gegaan vanwege het donkere weer en omdat het eigenlijk best vroeg was voor bloei . De eerste weken hebben we 20 graden vlak gestookt.”

Op het moment dat de eerste hartbloemen gingen bloeien, rond nieuwjaar, heeft hij de nachttemperatuur laten zakken. “Dat was best een moeilijke periode omdat het toen extreem donker was. Van de hartbloemen is uiteindelijk ongeveer 75 procent gezet.” Met de tweede krans bloemen ging het beter. “Ze zitten er voor 100 procent aan en de uitgroei is goed”, zei De Jong eind vorige week.

Schermen nu overdag open

Terwijl de eerste bloei van de derde krans zijn de eerste vruchten zover dat begin week 6 de eerste geknipt kunnen worden. “Ze zullen tussen 150 en 200 gram wegen en het ziet er mooi uit.” De eerste week gaat De Jong twee keer rond, maar dat zal snel teruggebracht worden naar 1,7 keer. “Anders gaat het teveel arbeid kosten.” Nu de kou verdwenen is liggen de schermen overdag zoveel mogelijk open vanwege de lichtonderschepping en om de etmaaltemperatuur niet te veel op te laten lopen. De voornacht staat op 17 graden ingesteld, de nanacht (start om 22 uur) op 18 graden en de dagtemperatuur op 20 graden. “De zon moet de etmaaltemperatuur verhogen. Als het zonnig is loopt de temperatuur op tot 22-23 graden. Bij donker weer wordt het hooguit 19,5-20 graden.”

Zuivere CO2

Tijdens de vorstperiode heeft De Jong steeds de gewenst temperatuur kunnen houden. De kas van is voorzien van twee beweegbare LS-10-schermdoeken. “Dubbel schermdoek werkt beter dan een doek en een foliescherm. Onder twee doeken heb je geen problemen met vocht.” De capaciteit van de wkk’s, die is berekend op de warmtevraag van 5,5 hectare, bleek voldoende. “Maar ze hebben wel een paar etmalen bijna 24 uur staan draaien.” Voor de winterperiode doseert hij uit de tank met zuivere CO2 en niet uit de wkk’s. “Ik wil geen risico lopen. In die vorstperiode zijn de roeden dichtgevroren en heb je met dubbele schermen nauwelijks meer luchtuitwisseling.” Hij houdt een concentratie aan van 800 ppm. “Bij zonnig slaat hij maar een paar keer per dag aan.” De aubergines staan op perliet-substraat. De watergift start om 10 uur met drie beurten van 100 milliliter. Daarna wordt tot 14.30 uur meestal nog 2 tot 3 beurten van 80 milliliter gegeven op straling.

Voorspoedig

De gewasbescherming verloopt tot nu toe voorspoedig. “We hebben niets aan chemie hoeven te gebruiken want we zagen geen trips op de vangplaten. Toen we wat meer zon kregen zagen we wel de eerste wittevlieg. We hebben er pleksgewijs Macrolophus ingezet en in week 5 hebben we voor het eerst volvelds Encarsia-kaartjes en zakjes met swirskii opgehangen.” Later wordt daar nog volvelds Macrolophus aan toegevoegd.

Of registreer je om te kunnen reageren.