Glas

Achtergrond laatste update:27 jun 2013

Ombouw groeilicht is mega-operatie

Kwekerij G.J.M. van Ruijven Tuinbouw in Tinte liet de 10 jaar oude groeilichtarmaturen vervangen door nieuwe efficiëntere exemplaren. Met nauwelijks meer elektriciteitsverbruik gaat het lichtniveau daarmee met ongeveer een kwart omhoog.

De werkzaamheden werden voor een groot deel uitgevoerd tegen het eind van een lopende teelt. Dat vroeg een goede planning, om installateurs en oogstmedewerkers elkaar niet in de weg te laten lopen.

Lees meer over de aanpassing van de installatie in de reportage in printeditie 1 van Groenten & Fruit in week 2.

Grove tros
Na 4 jaren met achtereenvolgens vleestomaat, cocktail, minipruim en grove trospruim, teelt Van Ruijven nu al weer 5 jaar lang grove trostomaten onder de groeilichtarmaturen. “Er is een markt voor belichte ‘traditionele’ trostomaten. We hebben in het verleden, in overleg met de afzetorganisatie, wel gezocht naar speciale segmenten. Maar er zijn tegenwoordig al zo veel typetjes en vormpjes. En wij konden zo’n eigen marktje nooit beschermen. Echt grote teeltpartijen lukt dat beter om zo’n markt te behouden en uit te breiden. Wij waren daar te klein voor.”

Ook bij de traditionele ‘bulk’-trostomaten wordt gewaakt over een kwalitatief goed en smaakvol product. Maar echt grotere concessies doen aan de productie voor een betere smaak heeft volgens Van Ruijven in dit segment weinig zin. “Als je echt iets lekkers wilt snoepen, moet je toch naar een klein tomaatje met een brix van 6 of 8 gaan. Maar ik denk niet dat een consument bij een traditionele tomaat het verschil proeft als het brixgehalte een halve punt hoger ligt dan van de gangbare rassen. Daarbij worden die tomaten in het merendeel van de gevallen ook nog eens verwerkt, zoals in pizza’s, in de keuken, of tussen een broodje met kaas in.”

Of registreer je om te kunnen reageren.