Glas

Achtergrond laatste update:1 feb 2013

‘Het gewas staat nu niets te zwaar’

Ralph Steegh in Wellerlooi teelt op twee locaties cocktailtomaten (Brioso), minipruim (Confetto) en san marzano (RZ 154), in totaal ruim 6 hectare. De cocktailtomaten heeft hij op 8 januari geplant. “Dat was twee dagen eerder omdat ze door het donkere weer toch behoorlijk gerekt waren.”

De tomaten zijn 12 november gezaaid en geënt-getopt op onderstam Stallone. “Tot mei hebben we altijd moeite zat om Brioso generatief te krijgen dus we hebben nu voor het tweede jaar een minder groeikrachtige onderstam gekozen.”

Toch viel het niet mee de eerste tros er goed aan te krijgen. “We hebben hem op 8 gesnoeid omdat er veel tijd zat tussen de zetting van de eerste en laatste vrucht. Een nadeel van enten-toppen is dat de tweede tros er meest pas na vijf bladeren aankomt. Die heeft wel voldoende bloemen dus die gaan we gewoon op 10 snoeien.” Nu de tweede tros begint te bloeien heeft hij 6 hommelkasten toegevoegd aan de 4 die er al stonden. “Zo te zien is dat ruim voldoende.”

Etmaaltemperatuur geleidelijk verhoogd

De eerste week na het planten heeft Steegh een etmaaltemperatuur van 17 graden aangehouden en die geleidelijk verhoogd naar 19-19,5 graden in week 5. Hij laat de temperatuur in de middag pieken naar 23 graden met een lichtverhoging tot 4 graden bij een instraling van 250 Watt. In de voornacht tikt hij even 15 graden aan waarna hij weer opstookt naar de nachttemperatuur van 18 graden (vanaf 23 uur).  Bij zonsopgang gaat de temperatuur even naar 17 graden en vanaf 9 uur stookt hij op naar 23 graden (rond 12.30 uur). Dat snelle opstoken levert nu nog geen gevaar op voor gewascondensatie.

Op 25 januari heeft Steegh de velletjes onder de pot vandaan gehaald, op het moment van eerste zetting. “We hadden een paar mooie dagen met veel zon. Twee dagen erna zaten er al veel wortelpunten in de mat.” Het beheersen van het gewas is redelijk gelukt. “Het gewas staat nu niets te zwaar”, zei hij vandaag. “Maar tijdens die twee weken vorst zagen we de stengel wel paars kleuren. Achteraf gezien hadden we misschien wat sneller naar hogere etmaaltemperaturen kunnen gaan. Nu stond de maximumbuis ingesteld op 55 en 60 graden.”

Minder vocht onder dubbel doek

Het ac-folie onder het beweegbare scherm bewijst nog steeds goede diensten. Tot nu toe wordt het nog niet te vochtig. “Het voordeel is dat je goed kunt pieken overdag.” Hij verwacht het er tot begin maart erin te kunnen houden, net als vorig jaar. “Het vereist wel veel stuurmanskunst. Ik doe dat vooral door de ventilatielijn steeds verder onder de stooklijn te brengen.” Tegelijkertijd steekt hij met een speciale afgepunte pvc-pijp gaten in het plastic: eerst een per poot in het midden van de tralie, en later ook in de andere looppaden zodat de gaten goed verdeeld zijn over de kas.

Naast het wekelijks dieven/draaien worden de trossen gebeugeld. “We doen dat bij eerste 8 tot 10 trossen.” Vanaf week 6 haalt hij wekelijks 2 bladeren weg. “Als het gewas te zwaar wordt halen we er een uit de kop weg, maar dat is tot nu toe niet nodig.”

Geïsoleerde ligging

In de gewasbescherming is alles nog rustig. Op de vangplaten heeft hij nog geen wittevlieg of rupsen gevonden. Waarschijnlijk gaat hij in week 7 de eerste Macrolophus inzetten en ze zes weken lang bijvoeren met de speciale verstuiver.
Hij hoeft niets toe te voegen aan het druppelwater om overmatige wortelgroei tegen te gaan. “Dat hebben we hier gelukkig nog nooit gezien. Dat is het voordeel van de vrij geïsoleerde ligging van dit tuinbouwgebiedje.” Hij heeft ook nog nooit een zwak isolaat van pepinomozaïekvirus gebruikt. “Meestal zie je in april wel wat gele vlekjes in het gewas maar we hebben nooit print op de vruchten.”

Of registreer je om te kunnen reageren.