Glas

Achtergrond laatste update:22 nov 2012

Horti Fair internationaliseert verder

De jaarlijkse tuinbouwvakbeurs wordt elk jaar weer een stapje internationaler, constateert directeur Frans-Peter Dechering.

De Horti Fair is volgens Dechering voor Nederlandse toeleveranciers een springplank naar de wereld. Terwijl er in Nederland nauwelijks of geen marktgroei is, valt er in het buitenland nog wel degelijk omzet te halen met Nederlandse technologie en kennis. De vakbeurs trekt dan ook vooral standhouders die internationaal actief zijn.

Dechering merkt dat innovaties die gepresenteerd worden op de komende beurs, van 30 oktober tot en met 2 november in de RAI, duidelijk gericht zijn op besparing en kostprijsbeheersing. Ook merkt hij dat bedrijven hun high-tech oplossingen voor de technologisch voorop lopende Nederlandse markt steeds meer geschikt aan het maken zijn voor de ‘medium-tech’ toepassingen die buitenlandse afnemers vragen.

 

Modulaire klimaatregeling

Op een vakpers-preview van noviteiten waren hier al voorbeelden van te zien. Zo merkt Hortimax wereldwijd een behoefte aan complexe Nederlandse klimaatcomputertechnologie, maar wel met heel specifieke toepassings-eisen per land, klimaatomstandigheid of teelt. Daarom is de volledig modulaire HortiMax CX500 procescomputer ontwikkeld. Een dealer stelt samen met de teler, via een speciaal daarvoor gemaakt programma, de specifieke bedrijfseisen op voor de klimaatcomputer. Aan de hand daarvan wordt het aantal benodigde ingaande en uitgaande aansluitingen voor de hardware bepaalt. Ook de complexiteit van de regelingen is geheel modulair. De teler schaft alleen de regelingen aan die hij echt nodig heeft. Naderhand is dit altijd nog eenvoudig uit te breiden door meer licenties aan te schaffen, en de gewenste extra software op afstand te laten activeren.

 

Geconditioneerde kas

Ook Certhon richt zich op de internationale markt en heeft daarvoor het SuprimAir kasconcept ontwikkeld, toegespitst op gebieden met hitte en droogte. Deze volledig geconditioneerde kas is voorzien van een pad en fan systeem en tevens van luchtbehandelingskasten, om de RV en andere klimaatomstandigheden in de kas nauwkeurig te beheersen.

Er wordt gebruik gemaakt van axiaal ventilatoren, waarmee grote luchtweerstanden zijn te overbruggen.

Certhon heeft ook Qualifex geïntroduceerd, om wereldwijd de kwaliteit van haar steeds complexer wordende installaties nog beter te borgen. Systemen worden op afstand continu gemonitord. Lokale servicemonteurs krijgen direct te zien wat ze moeten nakijken en waar ze foto’s van moeten maken die beoordeeld kunnen worden. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een speciaal daarvoor ontwikkelde applicatie op een tablet.

 

Oogst van sla op water

Tijdens de Horti Fair vakpers preview werden er echter nog veel meer innovaties gepresenteerd, ook gericht op Nederlandse telers. Zo is het railsysteem van Klimrek Producten ook toepasbaar in een hele simpele tralieconstructie, te plaatsen aan beide zijden van waterbassins bestemd voor de buitenteelt van bladgewassen op water (op drijvende platen). Het idee van dit RS Harvest systeem is dat vanaf een kar boven het gewas automatisch wordt geoogst, waarbij kroppen via een transportbandje afgevoerd worden. Het railsysteem kan zo nodig ook ingezet worden voor andere werkzaamheden van bovenaf, zoals de uitvoering van gewasbeschermingshandelingen.

Door een beweegbaar doek over de bovenligger van de tralie te trekken, is de buitenteelt te verlengen en te beschermen tegen hagel. Voor de hooguit 2 tot 2,5 meter hoge constructie is volgens Klimrek geen aparte bouwvergunning nodig.

Extra rijrichting

Logiqs Agro heeft haar shuttle systeem aangepast. De draadloze 2D shuttle kan niet alleen roltafels naar het middenpad verplaatsen, maar ze (dwars op deze rij-richting) dankzij 8 extra wielen nu ook automatisch over het middenpad verplaatsen naar een andere tralie. Dit werkt veel sneller dan de gebruikelijke verplaatsing over het betonpad via aparte wagens. Hierdoor zouden roltafels ook interessant kunnen worden voor plantenkwekers, die de verwerkingscapaciteit tot nu toe te laag vonden als alternatief voor de opkweek op eb en vloed-vloeren.

Modulaire transportbanden

WPS Horti Systems introduceert een modulair op te bouwen transportbanden-systeem, zodat telers het met eigen arbeid in elkaar kunnen zetten, en het relatief goedkope transportsysteem stapsgewijs zelf kunnen uitbreiden. Ook de besturingstechniek is versimpeld en modulair gemaakt. Elektronische onderdelen kunnen daardoor meegenomen worden, zodat ze alleen aangeschaft en ingezet hoeven worden voor de afdeling waar ze nodig zijn (bijvoorbeeld in de afdeling waar op dat moment geoogst moet worden). Het systeem zou bijvoorbeeld toegepast kunnen worden om geoogst product naar het middenpad en de schuur te brengen, voor bedrijven waar dat in oogstmechanisatie-plannen past. Er wordt zelfs gewerkt aan een variant met bredere banden, waarmee ook hele dozen op de band gezet zouden kunnen worden. Het is de overweging waard een banden-systeem langs de achtergevel te laten lopen, waardoor intern transport niet meer in de weg zit bij overige werkzaamheden vanaf het middenpad.

Tijdens de preview werden nog meer diensten en producten getoond, zoals verbeterde ventilatoren, een eenvoudig te monteren schermsysteem, een kasdek met vierzijdig rubbers, een energiebesparend teeltsysteem en klimaatadvies na monitoring met draadloze sensoren. Een uitgebreidere beschrijving daarvan is te vinden in editie 2 van de printversie van Groenten en Fruit.

Of registreer je om te kunnen reageren.