Glas

Achtergrond

Halt aan dalende trend olieprijzen

De neerwaartse trend waar de olieprijs sinds maart van dit jaar in zat, lijkt inmiddels doorbroken.

Of de tot stand gekomende neerwaartse trend blijvend is, blijft voorlopig nog de vraag, aangezien de markten na eerdere eurotoppen vaker positief reageerden om die winst kort daarna weer in te leveren. In dit geval lijkt de stijging dus bestendiger, daarbij geholpen door ontwikkelingen buiten Europa.
Veertien dagen geleden sloten we deze nieuwsbrief af met: “De markt is dus nog allerminst overtuigd, er is nog teveel onduidelijk over de Spaanse situatie. Wordt vervolgd. Eerste punt van aandacht zijn de Griekse verkiezingen op 17 juni.” Die verkiezingen vielen uit in het voordeel van het – pro-Europese –establishment in Griekenland en er werd snel een regering gevormd. Die overigens wel wil onderhandelen over de voorwaarden van terugbetaling van de Europese noodhulp, maar in ieder geval plan is terug te gaan betalen en Griekenland in de Euro wil houden.
Daarnaast leverde de eurotop van 28 en 29 juni ook een onverwacht positief resultaat op. De markten laten zich daar dus voorlopig door overtuigen: aandelenkoersen, commodityprijzen én de euro stegen flink. Ten eerste door de gepresenteerde maatregelen, ten tweede lijken handelaren meer vertrouwen te krijgen in het feit dat de EU-leiders – zij het te elfder ure – in het algemeen steeds doen wat nodig is om onheil af te wenden.
Naast het groeiende Europese vertrouwen werd de olieprijs door een aantal andere zaken ondersteund. Goede macro-economische cijfers uit de VS, oplopende spanningen in het Midden-Oosten en stakingen bij Noorse olieproducenten duwden de olieprijs allemaal omhoog. Resultaat: een vat Brent kost op woensdag 4 juli weer meer dan 100 USD.

Gasprijzen volgen olie
De gasprijzen volgen de trend die olie liet zien. Veertien dagen geleden noteerde cal-13 nog vlak onder de 25 €ct/m3, wat vervolgens daalde naar zo’n 24,5 €ct/m3. Rond dat niveau heeft de prijs enige dagen geschommeld, waarna na de eurotop de weg naar boven werd ingeslagen. Inmiddels kost een kubieke meter cal-13 gas zo’n 25,5 cent. Overigens hebben de prijzen voor cal-13 en cal-14 de afgelopen twee weken vrijwel gezamenlijk bewogen. Het verschil tussen beide prijzen werd nooit groter dan 0,1 cent.
De day-ahead prijzen stonden bovendien onder opwaartse druk van de stakingen in Noorwegen. Die duren inmiddels al tien dagen en zorgen voor teruglopende olie- en gasaanvoer. Hoewel de gasleveringen aan het Europese vasteland volgens analisten nog niet beïnvloed zijn, reageert de prijs toch duidelijk. Oorzaak hiervan is het feit dat we in Europa– nu de aanvoer uit LNG en lokale bronnen tegenvalt – volledig afhankelijk zijn van Noors en Russisch gas. En dat maakt de spot- en day-aheadprijs gevoelig voor iedere productieverstoring.
Vooral de korte termijn werd dus ook door andere effecten beïnvloed. De langetermijnprijzen werden – zoals vaak het geval – vooral meegenomen door de olieprijzen. Die olieprijzen beleefden overigens op vrijdag 29 juni hun op drie na grootste stijging op één dag ooit. De oorzaak hiervan lag in de combinatie van een scherpe stijging van olie en de euro, waardoor Brent in dollars genoteerd omhoog schoot. Gas volgde gedwee.

Kantelpunt stroomprijs rond eurotop
Ook de termijnprijzen voor power doorbraken hun trend. Al bijna 4 maanden daalden deze prijzen in een constant tempo naar een steeds lager niveau. De voorlopige dieptepunten voor de cal-13 prijs lagen net onder de €50/MWh (base) en net onder de €60/MWh (superpeak). Ook hier lag het kantelpunt rond de eurotop, hoewel de stijgende lijn al iets eerder was ingezet.
Naast het Europese optimisme hadden de lange- en kortetermijnprijzen ieder nog een andere belangrijke factor die ze omhoog stuwde. Voor de spotprijzen was dat vooral een teruglopende productie uit renewables (met name wind) in Duitsland. Daarnaast werd het warmer, wat de vraag naar elektriciteit deed stijgen.
De prijzen voor de lange termijn hadden bovendien te maken met stijgende prijzen voor emissierechten. Ook hier deed het toenemende vertrouwen zijn werk: gegroeid geloof in economisch herstel betekent de verwachting dat er in de toekomst meer CO2-certificaten gevraagd zullen worden. Wat de prijs uiteraard omhoog drijft. Tot € 8,31 om precies te zijn, op woensdag 4 juli. Dit is het hoogste prijsniveau in vier maanden.


Bron: Powerhouse

Foto

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.