Glas

Achtergrond

Olie duikelt. Gaan gas en stroom mee?

Afgelopen week sloeg dan toch eindelijk de vlam in de pan van de olieprijzen.

Enerzijds hadden de OPEC landen natuurlijk al eerder maatregelen genomen om de prijs voor een vat Brent olie rond de 100 dollar te laten komen, maar afgelopen week kwam daar een forse vonk bij door onrust in de financiële markten. Maar goed dat de handel digitaal gaat, anders was er een forse brand uitgebroken!
Figuur 1 laat het 4 wekelijkse beeld zien waarin de onderlinge verhoudingen tussen de verschillende economische grootheden zichtbaar worden gemaakt. Ook hier is de trend van de olieprijs (paars) duidelijk zichtbaar als neergaand. Goud (lichtblauw) lijkt iets op te lopen, maar is feitelijk de afgelopen weken een jojo geweest net boven en net onder de 40 dollar. De oranje lijn, gas Day Ahead, vertoont ook duidelijk een daling, waaruit geconcludeerd zou kunnen worden dat de verwachting voor de korte termijn gasprijzen neerwaarts is (zie figuur 1).

Prijsdaling
Als we inzoomen op de olieprijs in figuur 2 zien we in de rode lijn heel duidelijk de prijsdaling over de afgelopen 6 weken. Nemen we daar de euro / dollarkoers bij, die getoond wordt door de paarse lijn, dan zien we eigenlijk een tijd een stabiel beeld, kennelijk corrigeerde de euro koers de prijsverlagingen aardig. Maar ook daar is afgelopen week een eind aan gekomen. Ook in euro’s is de olieprijs nu onderuit gegaan. Wat zijn hiervan de gevolgen voor de gas- en elektraprijzen? Welke conclusies mogen we hieruit trekken?

Springerig beeld
In figuur 3 zien we de gasprijzen voor leveringsjaar 2013 base. Opvallend is het springerige
beeld, na een daling van enkele dagen volgt vrijwel altijd een correctie omhoog, alsof er producenten zijn die niet mee willen met de val van de olieprijs. Pikant detail is dat voor de zoveelste keer afgelopen dinsdag (na een lang weekend) de verschillende handelspartijen een fors hogere gasprijs aanboden dan de vrijdag ervoor, terwijl daar olieprijs- en markttechnisch geen enkele aanleiding voor was. Zou er nog steeds gehoopt worden dat de tuinbouw ondernemers in één weekend vergeten zijn op welk prijsniveau het gas lag en hopen dat er toch wel gekocht wordt? Maar onmiskenbaar is ook hier nu een dalende lijn zichtbaar. De komende week zal ongetwijfeld de 25 cent grens naar beneden worden bijgesteld, en wie weet komt 23 of 24 cent in zicht.

Helaas betekent dat voor de wkk-rendementen echter meteen ook slecht nieuws. Weliswaar wordt de gasinkoop goedkoper zodat de energiekosten per vierkante meter wat zullen dalen, maar in haar kielzog volgt ook de stroomprijs. Als gas en kolen in prijs omlaag gaan, want dat zijn grondstoffen voor de electriciteitsproductie, zullen de grote energiecentrales goedkoper stroom kunnen produceren. En dus blijft er minder marktruimte over voor de tuinbouw wkk’s.  In de afgelopen weken is er al een euro of 3 van de stroomprijzen afgegaan (zie figuur 4) maar de verwachting is dat dat nog wel erger wordt. En daarmee is de kostprijs van stroom voor de wkk boven de marktprijs gekomen. Een heel slechte sparkspread dus.

mogelijke actie teler (gas):
2012 wellicht resterende maanden inkopen als de prijzen terugzakken naar rond de 22 cent of lager
2013 Bij gasprijs onder 24 cent in delen gaan inkopen, maar kijk een paar dagen aan. Denk aan uw contract.
mogelijke actie teler (elektriciteit"):
2012 wellicht OTC verkoop voor 4e kwartaal, actueel APX prijzen volgen
2013 Wellicht OTC verkoop voor 1e en 4e kwartaal in samenhang met gasprijs, en voor 2e en 3e kwartaal kostprijsberekening maken en tactiek afwegen


Door Rop Petit

Foto

  • figuur 1
  • figuur 2
  • figuur 3

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.