Glas

Achtergrond 7 reacties

Prijs trostomaat onderuit

Marktpartijen zien voorlopig weinig veranderen in de belabberde situatie voor tomatentelers.

De prijs zakte in week 32 onder de 15 cent per kilo als gevolg van een overvolle Europese markt.

De markt voor tomaten is in week 32 volledig onderuitgegaan. In de handel wordt gesproken over dagprijzen die in de loop van de week kelderden tot 15 cent per kilo. In sommige gevallen zakte de prijs zelfs nog lager. De oorzaak zou gezocht moeten worden in een overaanbod op de Europese markt. In week 31 en de weken daarvoor schommelden de prijzen nog tussen de 25 en 35 cent per kilo, zowel voor losse als trostomaten.

Alhoewel de gevolgen van de Ehec-crisis niet buiten beschouwing gelaten mogen worden, mag dit volgens sommige partijen niet meer gezien worden als een beïnvloedende factor. Europa zou vooral te maken hebben met een tegenvallende vraagmarkt als gevolg van het matige weer. De productie zou weinig te lijden hebben gehad onder de lagere temperaturen, waardoor de aangevoerde volumes onverminderd hoog zijn gebleven. De situatie zorgt niet alleen voor tegenvallende marktprijzen. Er zou door diverse partijen ook weer doorgedraaid worden. Er wordt inmiddels ook gespeculeerd over telers die mogelijk nog voor het einde van het seizoen de stekker uit de teelt trekken om zo de kosten te drukken. 

Supermarktacties
Via acties proberen diverse supermarkten wel wat extra weg te zetten, maar desondanks blijft de verkoop ver achter bij het niveau van vorig jaar, dat in alle opzichten en topjaar genoemd mag worden. Bij losse tomaat wordt eenzelfde probleem geschetst als bij trostomaten. Voorlopig zal de magere afzetsituatie aanhouden, zo luidt de verwachting. Onder de huidige omstandigheden lijkt het er niet op dat concurrerende afzetlanden het af laten weten. Over de invloed van Spanje is nog weinig bekend. Het lijkt erop dat de Spaanse telers een normaal seizoen tegemoet gaan.

De supermarktprijzen lijken zich nog niet echt mee te bewegen in de neergaande spiraal. Het gemiddelde prijsniveau ligt wel wat lager dan in het seizoen 2010. Gemiddeld gaat een kilo trostomaten in week 32 voor 1,90 euro de toonbank over. In week 31 lag de prijs nog op 2,02 euro. Een week eerder zelfs op 2,58 euro. Ter vergelijking, in week 32 van 2010 lag de gemiddelde supermarktprijs nog rond de 2,05. Daarna gingen de prijs fors omhoog en bleven wekenlang rond het niveau van 2,60 tot 2,70 euro schommelen.


Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Brammert Waagmeester

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ravenboom

  Ik dacht: wacht nog een dag of er reacties komen op dit artikel. Maar nee hoor, agrarisch nederland vind dit allemaal heel normaal. Tomaten (alle groenten,fruit en vlees )voor dumpprijzen inkopen en voor goud in de winkel leggen.In de financiele wereld gaat het al helemaal fout omdat men te laat of maar halve maatregelen neemt en agrarisch europa maar wachten totdat ze toestemming krijgen om produkt uit de markt te nemen. Die kantoorfrieken zal het worst wezen of wij naar de knoppen gaan.En als dan na een paar jaar weer alles een beetje opbrengt zo snel mogelijk weer uitbreiden

 • no-profile-image

  saelens koen

  in 1993 hebben wij 11000 m serre gebouwd voor tomaat , wij hebben nooit uitgebreid omdat we daar goed konden mee leven en vaak op vakantie gaan.Als ik hoor wat jullie in Holland gebouwd hebben van serre's 30 tot 100 ha , dan vindt ik dat wel normaal dat we vandaag maar 11 cent ontvangen voor onze Belgische topkwaliteit tomaten. Moest iedereen een beetje zijn verstand gebruikt hebben en niet zo achter geld gelopen hebben en tevreden geweest zijn met iets minder dan was het vandaag 1 euro voor een kg tomaat wat ik een faire prijs vindt .

 • no-profile-image

  Wim Tuinder

  Zo gaat dat als je geen A-merk bent. Coca-Cola overkomt dit niet.
  Kort door de bocht...ik weet het, maar als je een prijs wilt afdwingen moet je sterk in je schoenen staan.
  Nadat we het CBT opgedoekt hadden, dachten we dat het vanzelf goed zou komen. We hebben steeds grotere bedrijven gebouwd, terwijl dit NIET ondersteund werd door degelijke bedrijfsplannen c.q. marktonderzoeken. Hoe groter, hoe beter, maar of de markt die productie aankon daar werd gewoon aan voorbijgegaan.
  Zolang telers en hun organisaties ( binnen Nederland / West-Europa) verdeeld zijn zullen alle kopende partijen daar dankbaar gebruik van maken, want waarom zouden ze 90 cent betalen als het ook voor 15 kan? Laten we eerlijk zijn, wanneer iedereen 90 cent zou vragen zouden de kopers die prijs zonder blikken of blozen betalen.
  Hoe nu verder...ja dat is de vraag. Dat we zo niet kunnen doormodderen is ondertussen wel duidelijk geworden.

 • no-profile-image

  gemotiveerde betrokkene

  Prachtig hoe Wim Tuinder een alomvattend antwoord geeft op ons collectieve groenteafzetprobleem.

  "Laten we eerlijk zijn, wanneer iedereen 90 cent zou vragen zouden de kopers die prijs zonder blikken of blozen betalen"

  En zoals je onderweg velen hoort zeggen, haalt ook Wim Tuinder zijn op zich ijzersterke grondhouding weer gelijk onderuit. "Hoe nu verder...ja dat is de vraag. Dat we zo niet kunnen doormodderen is ondertussen wel duidelijk geworden"

  Een vicieuze cirkel die we toch moeten zien te doorbreken. Van één zijde komt géén hulp, nl van handel en supermarkten. Zij zullen zolang we ze de kans geven, simpelweg gebruik maken van onze collectieve versplinterde verdeelheid.


 • no-profile-image

  Peter

  Als de bulkproductie zoveel problemen veroorzaakt, waarom verlaten we de bulk dan niet. Ga op zoek naar nieuwe producten en nieuwe markten. Denk "out of the box". Dat is ondernemerschap.
  Ik weet het, ik ga kort door de bocht..... Maar het antwoord op de vraag van Wim Tuinder ("Hoe nu verder?") staat wél hierboven.

 • no-profile-image

  Rico

  Altijd weer dat gezeur over het CBT, blij dat het weg is! (heeft toen al te lang geduurd) e Alle bedrijven die gegroeid zijn hebben op zich gelijk, alleen in het geheel wordt het wat veel tja zo gaat dat. De grootste fout zit hem in het naamloos een product op de markt gooien. Net als olie of gas of melk, de goedkoopste is het vriendje. De collega's met koeien liepen altijd 15 jaar VOOR :( op ons. We hebben ze ingehaald.!!Er is al een melkboeren-vakbond om de eigen cooperatie onder druk te zetten, ideetje?!

 • no-profile-image

  stekeleburg

  waarom die grootte bedrijven inwieringen meer had rabo bank te veel geld en nu laat de rabo bank de kleine tuinders barste

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.