Glas

Achtergrond

Afnemend licht voor tomaat

In de periode vanaf half augustus tot half september veranderen de teeltomstandigheden drastisch. De daglengte neemt af van 15 uur naar amper 13 uur.

Dit in combinatie met de afnemende straling van 11.000 naar 6500 J/cm2 zorgt voor afnemende groei en meer vocht in de kas. Om de vochtsturing de komende periode te beinvloeden is het zinvol om de hoeveelheid blad aan de plant flink te verminderen.


Bladsnijden onderin tegen Botrytis

Ga in ieder geval nu flink door met bladsnijden onderin. Een achterstand nu en later inhalen is het recept om nog flink botrytis op de stengels op te lopen. Ga deze weken ook blad uit de kop of het middenstuk van het gewas halen. De vruchten moeten bij de lagere zonnestand beter in het directe zonlicht komen.

Door de opwarming van de zon neemt de energievraag toe en kunnen de vruchten grover uitgroeien. Een tweede zeer belangrijk aspect bij een meer open gewas is de betere beheersing van de luchtvochtigheid. Dit kost bij een open gewas minder energie; ook het microklimaat is beter.


Door Henk Kalkman, DLV

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.