Glas

Achtergrond

Paprikamarkt verloopt grillig

De aanvoerdip van de gekleurde paprika’s in de voorgaande weken heeft er voor gezorgd dat de handel ‘nee’ moest verkopen aan diverse afnemers. De markt loopt door het wisselvallige aanbod grillig.

Sinds vorige week neemt de aanvoer weer toe en moet de handel er hard aan trekken om deze klanten terug te krijgen, blijkt uit een belronde langs diverse handelshuizen.

Prijs gerelateerd aan aanbod
Omdat de prijs van paprika dit seizoen erg afhankelijk is van het aanbod, heeft de toegenomen aanvoer van rode en oranje paprika ook direct effect op de prijs. Aan het einde van week 26 lagen de prijzen van de kleurtjes erg hoog: rood 3,50 euro per kilo en oranje 4 euro per kilo. In week 27 daalden de prijzen op de daghandel voor zowel rood als oranje naar 1,40 euro per kilo.

Prijs geel zakt weg
Overaanbod van gele paprika zorgt ervoor dat de prijs wegzakte in week 27. De week er voor noteerde de handel nog een prijs van 2,75 euro per kilo als telersprijs, in week 27 zakt de prijs weg naar 60 cent per kilo voor de 80’ers. De reden is dat na een productiedip van de gekleurde vruchten, geel als eerste weer op de markt kwam.

Mixverpakkingen niet kunnen maken
Gele paprika heeft immers een iets kortere uitgroeiduur dan rood. Zij worden voornamelijk gebruikt in de mixverpakking. Echter om mixen te kunnen maken, waren er onvoldoende rode paprika’s beschikbaar. Daardoor moesten de gele hun weg vinden op de vrije markt van de daghandel. En dat viel niet mee, laat de handel weten. Maar dat de prijs zover kon zakken, kan de handel niet verklaren, blijkt uit navraag.

De prijzen zijn voor de sortering 80’ers en een gemiddelde prijs op basis van de daghandel gedurende de betreffende weken.

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Esther de Snoo

Of registreer je om te kunnen reageren.