Glas

Achtergrond

Klimaatregeling

We hebben flink wat dagen achter de rug met hoge buitentemperaturen en veel instraling. Op die dagen is het moeilijk om de klimaatdoelen te realiseren. Leg op die momenten de focus op een goede ventilatiestrategie en watergift om het gewas zo min mogelijk in een stresssituatie te laten komen.

Ondertussen veranderen de buitenomstandigheden. De daglengte neemt al weer een maand af en iedere dag verlaagt de maximaal te ontvangen lichtsom. Het wordt buiten vochtiger en temperaturen kunnen relatief hoog blijven. De lichtvraag van de gewassen is nog maximaal, daar de plantbelastingen hoog zijn.

Door de veranderende omstandigheden kunnen de gewassen een extra vegetatieve inslag krijgen. Dat vraagt ook meer generatieve instellingen. Denk hierbij aan de DIF, activering gewas en waterstrategie.
Bij het veranderen van instellingen moet altijd gecontroleerd worden of alle afdelingen goed mee gekopieerd worden. Kijk ook in de grafieken om de gestelde doelen ook daarwerkelijk te realiseren.

Veel gewassen hebben nog ruim 3 maanden voor de boeg. Probeer tot het einde van de teelt actief in klimaatsturing te blijven. Ook in een periode van lage prijzen, moet de focus liggen op het realiseren van een zo goed mogelijke klimaatstrategie.

Wim van Wingerden, Klimaatanalyse.nl

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.