Glas

Achtergrond

Glasaardbei stekkenteelt

Deze week zijn de meeste aardbeibedrijven met een stekkenteelt onder glas begonnen met het snijden van stekken.

Voor een goede aanslag is het belangrijk dat de stek voldoende vitaliteit en groeikracht heeft. Dat kan door de optelling van de druppel en drain EC op te bouwen naar 4,2-4,5 mS. Dit voorkomt ook voorbloei later op het trayveld. Voer voor het stek snijden een preventieve behandeling tegen Phytophthora uit met Aliette. Doe dit in blokken zodat het nooit langer dan 2 tot 3 dagen geleden is dat de behandeling is uitgevoerd.

De huidige hoge stralingsniveaus zijn gunstig voor de kwaliteit van de stek. Stekkassen schermen of krijten is daarom uit den boze. Voor bevochtigen en dakberegening ligt dat anders, zeker bij de extreem hoge temperaturen van afgelopen periode. Om de temperatuur stevig te drukken gaat de voorkeur uit naar dakberegening, maar ook luchtbevochtiging kan daaraan een bijdrage leveren. Voorkom wel dat de bevochtiging te vroeg in de ochtend aangaat. De RV kan dan te hoog oplopen en de planten verdampen zelf niet meer. Bij een straling vanaf 750 W/m2, een kastemperatuur boven 25-27°C en een RV beneden 55-60% mag de verneveling inkomen.

Marcel Beekers, DLV Plant

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.