Glas

Achtergrond

Ook in zomer is kasklimaat hot item

De meteorologische zomer is alweer een week oud. De zomer kenmerkt zich in het algemeen met hogere buitentemperaturen, veel zonlicht, lagere RV’s. Daarbij komt onweer bij weersveranderingen vaker voor.

Met bovenstaande kennis moet rekening gehouden worden bij de instellingen van de klimaatcomputer. De stooktemperatuur is nu vaker ondergeschikt aan de ventilatietemperatuur.

We willen een bepaalde etmaaltemperatuur realiseren ten opzichte van de stralingssom, maar door de buitenomstandigheden wordt deze waarde vaker overschreden.  

Vaak is de eerste reactie van ramen open en zo koel mogelijk telen. We moeten toch zorgen dat de kastemperatuur in de ochtend voldoende op temperatuur is, om zo geleidelijk de dag in te gaan. Voorkom daarbij wel dat de kastemperatuur niet te snel doorstijgt onder invloed van de instraling en buitentemperatuur.


Let op vochtdeficiet

In de loop van de dag dienen we, op zomerse dagen, zeker op te hoge vochtdeficieten te blijven letten.  We zien de verdamping sterk terug lopen op het moment dat het vochtdeficiet een te hoge waarde heeft. Hierdoor stijgt de kastemperatuur weer verder en vergroot dit de stresssituatie.

In de diverse klimaatcomputers zijn voldoende mogelijkheden aanwezig om te trachten deze situatie te voorkomen. Ventileer ruimer in de ochtend en zorg gedurende de dag voor een opbouw in ventilatietemperatuur, zeker aan de windzijde. Ook liggen er vaak mogelijkheden om op vochtdeficiet de maximum raamstand te beperken.

Probeer altijd de balans te houden tussen de kastemperatuur en het vocht in de kas.

 

Wim van Wingerden, www.klimaatanalyse.nl

 

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.