Glas

Achtergrond

Brandnetelwants

De brandnetelwants (Liocorus tripustulatus) kan in de teelten van komkommer, paprika en aubergine grote schade aanrichten.

Door het speeksel dat de brandnetelwants afscheidt, gaat de plant bossig groeien en wordt de bloemvorming verstoord.

De volwassen brandnetelwants is 4,5 mm lang en geelbruin van kleur. Een belangrijk kenmerk is het gele hartje op de rug, tussen de schilden, net achter het kopborststuk. De larven van de brandnetelwants zijn groen en hebben gestreepte pootjes.

Wantsen in aubergine en paprika worden meestal bestreden met imidacloprid (bijv. Admire). Vaak betekent dit meteen het einde van het biologische evenwicht dat in de kas aanwezig. Met name op Orius, Macrolophus, bijen en hommels is het neveneffect van imidacloprid groot. Zorg er voor dat de wantsen zich niet kunnen vestigen op onkruid rondom uw kas, en houd daarom de gras- en slootkanten kort bij.

 

Jeroen Zwinkels, DLV Plant

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.