Glas

Achtergrond

Prijs gekleurde paprika zakt

Vraag en aanbod waren tot week 21 redelijk in evenwicht, waardoor de paprikaprijzen netjes in de pas liepen. Echter de aanvoer van de kleurtjes neemt flink toe waardoor de verwachting is dat de prijs zal gaan zakken. Dat blijkt uit een rondgang langs handelshuizen en telersverenigingen.

Over het algemeen is de handel over de verkoop rond het Pinksterweekend tevreden voor paprika. Na het Pinksteren (week 21) is de vraag altijd iets luwer en zakt de prijs daardoor. In de week voor Pinksteren (week 20) werd rood verkocht voor een gemiddelde prijs van 1,40 euro per kilo, geel voor 1,10 euro/kilo, oranje 1,80 euro/kilo en groen 0,90 euro/kilo. In de week na Pinsteren (week 21) deed rood gemiddeld 1,20 euro/kilo, geel bleef op 1,10 euro/kilo, oranje zakte naar 1,60 euro/kilo en de prijs voor groen steeg naar 1,10 euro/kilo. Het is gebruikelijk dat na Pinksteren de handel enigszins wegzakt. Hoewel de prijzen iets zakten, bleven de zogenaamde Pinkstertranen uit.

Week 22: Prijs kleurtjes zakken
Uit navraag blijkt dat de verwachting van de handel en telersverenigingen is dat in week 22 rood, geel en oranje verder zullen teruglopen in prijs omdat het aanbod toe gaat nemen, terwijl de vraag gehandhaafd blijft of iets minder zal zijn. De prijs van rood zal uitkomen rond 1,10 of 1,15 euro/kilo. Geel zakt terug naar rond een euro/kilo en oranje 1,40 euro/kilo.

Grotere aanvoer verwacht
De verwachte prijsdaling voor de gekleurde paprika wordt veroorzaakt door een grotere aanvoer als gevolg van teeltomstandigheden. Deze grotere aanvoer zal naar verwachting tot week 24/25 aanhouden. Volgens de handel is het zaak om voldoende markt te houden en de prijs niet te veel weg te laten zakken. Immers na week 24/25 wordt een productiedip verwacht wegens zettingsproblemen eerder in het seizoen. Ook dan is het zaak om klanten voldoende weten te bedienen en het evenwicht in de eigen markt te houden om de prijs niet te veel te laten oplopen of product niet geleverd kan worden waardoor afnemers over zouden kunnen stappen op Spaans product. De voorraad van gele en rode paprika is welliswaar voldoende, de oranje voorraad neemt toe.


Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Esther de SnooOf registreer je om te kunnen reageren.