Glas

Achtergrond laatste update:21 mei 2010

'Investeringen in gasbesparing is beste keuze’

Investeringen in een ontvochtigingssysteem niet zijn rond te rekenen met huidige gasprijzen ondanks een besparing van 10 kuub gas per vierkante meter. Toch staan cocktailtomatentelers Hans en Eric Vereijken nog volledig achter hun keuze voor het nieuwe systeem van Cogas. "Zodra de prijzen weer stijgen zijn investeringen in gasbesparing toch de beste keuze.”

Vereijken rekent voor dat de jaarkosten van het ontvochtigingssysteem op zijn nieuwe bedrijf in Beek en Donk rond € 1,70 per vierkante meter per jaar bedragen, uitgaande van een afschrijvingstermijn van 7 jaar. Een van de twee kassen van 5 hectare is uitgerust met het ontvochtigingssysteem van Cogas Zuid: 62 smalle kasten in de twee kopgevels met traploos regelbare mengkleppen voor kaslucht en opgewarmde buitenlucht. Hij investeerde 17 euro per vierkante meter in het systeem, inclusief het extra energiedoek, de gevels van kanaalplaten en de elektrische installatie. Na aftrek van de subsidies blijft er 10 euro aan netto investeringen over. De ventilatoren gebruiken op de huidige stand (5500 kuub luchtverplaatsing per uur) gezamenlijk 100 kW. De vraag is nog hoeveel draaiuren de ventilatoren jaarrond gaan maken.

Met de huidige gasprijs van 17 cent (commodity) en het gebruik van de twee wkk’s van 3 MWe op 10 hectare valt het systeem met de verwachte besparingen van 10 kuub gas nog niet rond te rekenen. “Maar voor de toekomst denk ik dat investeringen in gasbesparing de beste keuze zullen zijn.”
Lees het hele verhaal over ‘het nieuwe telen’ in groenten&fruit magazine van deze maand en bekijk
de fotoreportage van het systeem bij Vereijken in Beek en Donk op GF.actueel.nl.

Bron: Groenten & Fruit – auteur: Gerard Boonekamp

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.