Glas

Achtergrond

Glastuinbouw in verzet tegen ‘bevriezing’ gebied

Vijf tuinders in de gemeente Zuidplas hebben de Raad van State donderdag om vernietiging gevraagd van het bestemmingsplan voor hun werkgebied. Dit plan zet de bedrijven op slot, betoogde hun raadsvrouwe van LTO Noord Glaskracht.

Volgens het geldende beleidsplan van de gemeente moeten de bedrijven van de tuinders aan de Herenweg en Molenweg worden gesaneerd en verplaatst naar het nieuwe werkgebied Zuidplaspolder. Het oude gebied bestaande uit de Tweemanspolder en De Wilde Veenen, moet dan een open groene ruimte worden.

16 miljoen
Maar geldgebrek en een dwarsliggende provincie zorgen er nu voor dat de verplaatsing vooralsnog niet kan doorgaan. De vereiste 16 miljoen euro kan niet worden opgebracht en dus heeft de gemeente Zuidplas met goedkeuring van de provincie in een nieuwe bestemmingsplan de bestaande bedrijven gelaten voor wat ze zijn. Ook is een kleine uitbreidingsmogelijkheid gegeven.

Kleine uitbreiding
Die mogelijkheid tot uitbreiding blijkt echter een groot woord, constateerde de Raad van State met de bezwaarmakers.  Voor de vijf bedrijven gezamenlijk is iets meer dan 2 hectare beschikbaar. “Dat is wel een heel kleine uitbreiding”, stelde rechter W. Horstink van de Raad.

Onzekere positie
De tuinders zeggen al zes jaar te wachten op een oplossing voor hun onzekere positie. Een collega van hen kon een faillissement niet meer voorkomen. Daarom is haast geboden. Overigens zijn de tuinders wel weer in onderhandeling met de gemeente over verplaatsing of een clustering van de bedrijven aan de Herenweg. Verspreid liggende bedrijven zijn namelijk uit den boze voor de gemeente.
De uitspraak volgt over zes weken.

Bron: gfactueel.nl - Auteur: Adrie van der Wel

Of registreer je om te kunnen reageren.