Glas

Achtergrond laatste update:21 mei 2010

Gewasbescherming

Wees voorbereid op vlinders en motten.

De zon laat zich steeds vaker zien. Luchtramen gaan vaker en verder open. En de natuur buiten ontwaakt. Maar dat betekent wel: alert zijn op binnenvliegende vlinders en motten.

Tijdig opmerken
De meeste vlinders/motten zijn nachtvliegers, dus die vertonen zich overdag niet. Indien niet tijdig opgemerkt, kunnen weinig motten veel schade veroorzaken. Een voorbeeld: één vrouwtje van de Turkse mot (Chrysodeixis chalcites) legt 1000 eieren aan de onderkant van de bladeren, verspreid over het gewas. Bijna onzichtbaar, totdat de rupsen na 4 tot 6 dagen uit het ei kruipen en beginnen te vreten aan bladeren en vruchten. Op economische schade kun je wachten…

Feromoonvallen
Niemand houdt van dit soort verrassingen. Door feromoonvallen (productnaam Pherodis) te gebruiken wordt het probleem minstens een week eerder zichtbaar. Hierdoor is het mogelijk om goed voorbereid de juiste maatregelen te nemen, zonder nare bijwerkingen voor de natuurlijke vijanden. Feromoonvallen bestaan uit twee onderdelen: een feromoon (sekslokstof) die mannelijke motten van één bepaalde soort aantrekt, en een speciale deltaval met kleefplaat (productnaam Deltatrap). Het feromoon zit in een capsule en komt gedurende ca. 6 weken langzaam vrij.

Door Arno Moerman, Koppert Biological Systems

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.