Glas

Achtergrond laatste update:21 mei 2010

Paprika

Door het scherm voor 80% te sluiten bij een instraling boven 700 Watt/m2 wordt het klimaat in de kas minder scherp.

De directe instraling op de vruchten wordt minder, waardoor de vruchttemperatuur lager blijft, wat de vruchtkwaliteit ten goede komt. Door het scherm gedeeltelijk te sluiten, is er ook minder luchtuitwisseling naar buiten. Dit heeft een gunstig effect op de RV en op het CO2-gehalte in de kas. Zowel de RV als het CO2-gehalte in een geschermde kas zullen hoger worden.


Schermregeling

Ondanks dat er door het schermen ongeveer 20% lichtverlies is, zal er door de hogere RV en de hogere CO2-concentratie toch meer assimilatie plaatsvinden, wat tot meer productie zal leiden. Hiervoor dient wel op een goede manier met de schermregeling omgegaan te worden. Voorkom dat een eenmaal gesloten scherm één of meerdere keren per dag open en weer dicht gaat.


Schokken voorkomen

De rij-richting t.o.v. de zon bepaalt zeer sterk hoe vroeg het scherm gesloten moet kunnen worden. Dat kan variëren van net na 11 uur tot half 1 of later. Houdt het scherm in de namiddag lang genoeg dicht, om te voorkomen dat het gewas alsnog een schok te verwerken krijgt.


Jeroen Zwinkels, DLV Plant


Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.