Glas

Achtergrond laatste update:21 mei 2010

Glasaardbei uitgroei vruchten

De afgelopen week zijn de meeste doorteelten gestart met oogsten. Het is nu de uitdaging om zoveel mogelijk op uitgroei van de vruchten te werken.

Streef hiervoor tijdens de oogstperiode naar een etmaaltemperatuur tussen 13,5-14,5°C. Houd tijdens de oogst wel 13,5°C als gemiddelde etmaaltemperatuur aan als ondergrens, om de doorkleuring en afrijping vlot genoeg door te laten gaan.

Vocht opbouwen
Wanneer het weertype komende week omslaat naar warmer weer kan de kachel waarschijnlijk al uitgezet worden. Houd hiervoor de etmaaltemperaturen in de gaten.
In de avond kan een moment ingebouwd worden (van 19.00u tot 22.30u) om vocht op te bouwen. Stel hierbij een maximum raamstand in van ± 20%, om de plant zichzelf goed op spanning te zetten, vanaf 22.30 uur kan afgelucht worden naar de 8-9°C, afhankelijk van de verwarmingsinstelling.

Watergift
Houdt ook de watergift in dit stadium scherp in de gaten. Zorg ervoor dat u de tweede druppelbeurt van de dag al wat drain realiseert. Wanneer dit niet het geval is, kan het beste in de avond wat langer doorgegaan worden met druppelen.
Druppel bij deze volle belasting en zonnig weer door tot zononder, en als de nachten warmer worden eventueel ook nog een avondbeurt rond 22.00 uur -22.30 uur. Zorg bij zonnig weer voor een drain percentage van minmaal 25%. Controleer dit ook gedurende dag of u op schema loopt en corrigeer indien nodig handmatig of pas uw stralingsstarts aan.

Plagen
Vrij regelmatig wordt een luisje geconstateerd, in dit stadium kan dit behandeld worden met Calypso. Wanneer er spint gesignaleerd wordt kan het beste een behandeling met Floramite ingezet worden, eventueel aangevuld met Nissorun.

Door Marcel Beekers, DLV Plant

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.