Glas

Achtergrond

'Vinger aan de pols is essentieel'

Het continu bewaken van de exploitatie, de geldstromen en het werkkapitaal is essentieel om niet voor verrassingen te komen staan, zegt Paul Bol van Alfa Accountants en Adviseurs.

Volgens ex-tomatenteler Bol is het vrij nieuw in de tuinbouw dat begrotingen ook daadwerkelijk maandelijks bewaakt worden. Hij presenteerde gisteravond, op de tomatenbijeenkomst van LTO Groeiservice in Kwintsheul, het door Alfa ontwikkelde ‘controlepaneel’. Daarmee zijn maandelijks de actuele resultaten overzichtelijk paraat en kunnen ze vergeleken worden met de begroting. De kasstroom wordt duidelijk in beeld gebracht naast een voortschrijdende prognose van het jaarresultaat.

Rekening courant onvoldoende
“Je moet gewoon iedere maand bij zijn met de administratie van kosten en opbrengsten, liquiditeitsontwikkeling en een overzicht van het werkkapitaal. Dit werkkapitaal bestaat uit het verloop van debiteuren, crediteuren en de rekening courant met inbegrip van de kredietlimiet. Je kunt niet alles meer enkel baseren op de rekening courant.” Veel bedrijven hebben posities ingenomen op de energiemarkt of soms ook in de verkoop van hun product.

'Laat je niet verrasssen'
“Het controlepaneel biedt op een A4-tje een overzicht van de exploitatie, de geldstromen en het werkkapitaal.” Ook andere accountants werken steeds meer met rekenmodellen om de vinger aan de pols te houden. “Het is zeker nu erg belangrijk je niet te laten verrassen”, aldus Bol.

Bron: GFActueel - auteur: Gerard Boonekamp

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.