Glas

Achtergrond

CO2-voetafdruk nog niet rijp voor publiek

Het berekenen van de carbon foot print van een tuinbouwproduct is zo complex dat de Britse supermarkten Tesco en Sainsbury’s geen exacte getallen op tuinbouwproducten zetten.


Voor industriële producten hanteren Britse retailers wel exacte cijfers. Het bepalen van de CO2-voetafdruk is voor tuinbouwproducten echter een stuk moeilijker vanwege onder andere de seizoeninvloeden. Toch is het belangrijk als sector voorop te lopen in de ontwikkeling van duidelijke rekenmethodes, zeiden de aanwezige telers en werknemers van afzetorganisaties gisteren tijdens de workshop ‘CO2 rekentool voor tuinbouw ketens’, georganiseerd door het PT in samenwerking met LEI. “Wanneer er nog geen internationaal erkende, uniforme rekenmethode bestaat, gaat iedere retailer of leverancier zijn eigen rekenmethodiek ontwikkelen en de cijfers oppoetsen”, is de verwachting.

Rekentool
Met de ontwikkeling van de rekentool voor tuinbouwketens (gefinancierd door PT en LNV) is een belangrijke eerste stap gezet. De tool is een nadere uitwerking voor de tuinbouw van het PAS 2050 protocol dat naar verwachting de internationale standaard zal worden. De rekentool voor tuinbouwketens is ontwikkeld door een onderzoeksconsortium van Wageningen UR, Blonk Milieu Advies en Agri Information Partners. De CO2-rekentool staat op de website van het PT. Tijdens de workshop voor de groentesector bleken er wel wat verbeteringen nodig om hem beter aan te laten sluiten bij de praktijk. De zeven workshops en reacties via de site van het PT moeten de input leveren voor een verbeterde versie. Bij de sectorcommissie ligt al een aanvraag voor financiering van dit vervolgtraject. 

Internationaal voorop
Volgens Anne Gaasbeek van PT loopt Nederland met de ontwikkeling van de rekentool internationaal ver voorop. Het PT richt zich nu op internationale erkenning van het protocol en probeert zoveel mogelijk zitting te nemen in overkoepelende werkgroepen die zich buigen over de rekenregels. Daarnaast dient de rekenmethode gecertificeerd te worden.

Bron: GFActueel - auteur: Gerard Boonekamp

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.