Glas

Achtergrond laatste update:21 mei 2010

Aardbei glas

Tot het moment dat er bij de doorteelt ongeveer 200 tot 250 goed gezette vruchten per m2 aan de plant hangen, kan op de snelle teeltlijn ingezet worden.

Vanaf het moment dat dit aantal vruchten is bereikt, gaan deze vruchten steeds meer trekken aan de plant.

Zakken in temperatuur
Daarom kan het beste vanaf dat moment gezakt worden in temperatuur en gaan we de dosering van CO2 verhogen. De ventilatietemperatuur gaan we overdag verlagen naar 1°C boven de stooktemperatuur en in de voornacht gaan we de ventilatietemperatuur verlagen naar 12°C. Ook houden we overdag de licht- en lichtsomverhogingen op de ventilatietemperatuur om ervoor te zorgen dat de CO2 zeker op het niveau van 800 – 1000 ppm zal blijven en we niet teveel afluchten. In dit geval mag de dagtemperatuur dan doorstijgen tot 25°C.

Vocht sparen
Bij erg windstil weer kan ook de windzijde in de ochtend even een helpende hand bieden om vocht af te voeren. Dit kan door bijvoorbeeld een raamopening van 5 á 10% in te stellen tussen 8:00 en 11:00 uur welke onder invloed van windsnelheid (traject 1 - 3 m/sec) dicht moet kunnen lopen.

Drain realiseren
Ook is het belangrijk om in de 2e beurt van de dag al wat drain te realiseren. Dat kan betekenen dat met deze zonnige dagen tot zon onder gedruppeld dient te worden. Start tevens bij een droog gewas 1 tot uiterlijk 2 uur na zonsopkomst met druppelen. Streef de komende periode naar een optelling van de drain + druppel EC van 2,8-3,0 mS.

Marcel Beekers, DLV Plant

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.