Glas

Achtergrond

18/03 Paprika neusrot

Sinds afgelopen weekend zien we op meerdere bedrijven het eerste neusrot optreden.

Het gaat bij die neusrot-aantastingen om de januari planting voor de groene teelt en met name de onderste vrucht is de klos.

In de laatste extra donkere fase van de donkere februarimaand (week 8) heeft men de eerste zetting eraan weten te krijgen. Onder het genot van het mooie zonnige weer sinds 1 maart is de zetting erg vlot doorgegaan. De vruchten zijn zéér snel uitgegroeid.
Deze vruchten zijn zwak qua opbouw vanwege het weinige licht bij zetting. Bovendien zijn snelgroeiende vruchten extra gevoelig voor neusrot. De dagen 9 en 10 maart gaven een erg hoge instraling, gevolgd door 5 donkere (tussen 300 en 450 Joule) bewolkte dagen op een rij.

Het is zeer waarschijnlijk dat de grote overgang op 10, 11 en 12 maart neusrot, in de vorm van drukkers, heeft veroorzaakt. In een aantal gewassen is blijkbaar onvoldoende adequaat gereageerd. De watergift had na de omslag forser teruggenomen moeten worden en mogelijk is het klimaat te weinig actief geweest. Hierdoor is een tijdelijk te hoge worteldruk opgebouwd. Mogelijk zijn de (vrucht)temperaturen ook te hoog opgelopen in laatste zonnige dagen. Bovendien waren de gewassen nog niet in balans.

In de komende periode komen deze extremen met betrekking tot instraling, langdurige lichte danwel korte perioden, zeer snel groeiende vruchten en gevoelige vruchten niet snel meer tegelijk voor. Probeer les te trekken en bij overgangen in komende perioden adequaat te reageren met klimaat en watergift.

Chris Verberne, DLV Plant

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.