Glas

Achtergrond

24/2 Aardbei glas

Wanneer het laatst ontvouwen hartblad van de doorteelt al gestrekt is tot een lengte van 13 à 14 centimeter, kan de belichting normaal gezien afgezet worden als de knop nog niet hoog zit. Mocht dit wel het geval zijn, dan is het raadzaam om de belichting nog zeker enkele dagen aan te houden om voldoende strekking op het gewas af te dwingen. Probeer in de periode van belichting een minimale strekking van 1 centimeter per dag aan te houden. Ook wanneer de belichting uit is, is dit een goed controlemiddel om te kijken of de strekking voldoende doorzet. Bij diep zittende knop én ruim in de koude uren (800 of meer) mag onder boven genoemde voorwaarden al bij 12 centimeter gestopt worden met belichten.

Spint opruimen
Ruim een week voordat de eerste bloei zich aantreedt is het belangrijk om de overwinterde spint grondig op te ruimen. De combinatie Torque + Apollo of Vertimec + Nissorun zijn hiervoor geschikte combinaties, die zowel de volwassen stadia als ook de eieren doden. Floramite heeft ook een goede werking tegen alle stadia van spint, maar gezien de korte wachttijd en de minimale neveneffecten op de bestuivers houden we dit middel liever achter hand als correctiemiddel voor de bloei- en oogstperiode.

Minimum raam
Vanaf start bloei mag een minimum raam ingesteld worden van 3 à 5% aan de luwe zijde. Deze mag echter weer dichtgeregeld worden bij een buitentemperatuur traject van 12 tot 6°C. Ook een vochtverhoging op de minimum raam is een goed stuurmiddel om de RV op peil te houden.
De verhoging van 3 à 5% kan ingesteld worden met een vochttraject van 70 tot 80%. De minimumbuis mag vanaf 1 uur voor zon op ingesteld worden tot 15:00 uur met een temperatuur van 30 à 40°C, afhankelijk van de buisdiameter. Deze minimum buis mag wegvallen bij een stralingstraject van 150 – 300 W/m2 en met een vochtverhoging van +5°C (72-82%).

Door Marcel Beekers, DLV Plant

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.