Glas

Achtergrond

16/2 Gewasbescherming

De laatste jaren zijn er een toenemend aantal paprika- en auberginebedrijven, die in de loop van het seizoen last hebben gehad van Echinothrips americanus.

Deze Echinothrips leeft in eerste instantie meestal onderin het gewas, en gaat naarmate de populatie groeit omhoog in de plant. Omdat er tegen Echinothrips geen specifieke natuurlijke vijanden bekend zijn, heeft deze plaag vrij spel. De natuurlijke vijanden die in de praktijk worden uitgezet tegen Californische trips, zoal Orius laevigatus en de roofmijten Amblyseius swirskii en Amblyseius cucumeris bestrijden Echinothrips onvoldoende. Orius laevigatus leeft te veel in de bloemen, en de roofmijten zijn te klein om Echinothrips te bestrijden.
Orius majusculus is in tegenstelling tot Orius laevigatus meer een bladbewoner, en zou daardoor een betere bijdrage kunnen leveren aan de bestrijding van Echinothrips. Een bijkomend voordeel van Orius majusculus is zijn bijdrage aan de luisbestrijding. Kleine luisjes staan ook op het menu van Orius majusculus.
 
Jeroen Zwinkels, DLV Plant

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.