Glas

Achtergrond

Winterweer eist zijn tol

Het winterweer had een negatieve impact op de prijsvorming door logistieke problemen. Er zaten heel wat verdeelcentra vol omdat vrachtwagens niet mochten uitrijden in bepaalde landen of regio’s.

Daardoor kwamen er ook geen bijkomende bestellingen zoals in andere jaren. Bovendien waagt de consument zich minder op de baan als de wegen ondergesneeuwd liggen.

In de teelt bleef het erg koud. Met een gemiddelde buitentemperatuur van -2.5°C en met 1.200 tot 1.500 Joule deden we de ‘donkerste week van het jaar’ alle eer aan. Vooral de laatste 4 dagen voor het kerstweekend waren erg donker en dat was duidelijk aan de planten te zien. 
Bij geënte/getopte planten met de eerste tros nog in volle ontwikkeling noteerden we vaak slechts etmalen van 17.0 tot 17.5°C. Hoger kan meestal niet, omdat deze planten nog te weinig bladvolume hebben en dus minder licht kunnen opvangen.
De vroegste plantingen van eind november/begin december die al meer bladvolume hebben, kunnen wel meer temperatuur hebben. Daar is niet alleen de eerste tros al uitgebloeid, de trossen aangelegd in de kop hebben voordien nog wat meer licht gehad en zijn dus iets sterker gestart.

Bron: Groenten & Fruit – Auteurs: Gerrit Hendrickx  (Lycopersicon) & Peter Stradiot (InnoGreen)

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.