Glas

Achtergrond

Te hoge buistemperatuur nadelig

Met het koude weer van dit moment is het alle zeilen bijzetten om het klimaat in de kas een beetje aangenaam te krijgen.

Op bedrijven met een dubbel scherm zal het nog wel lukken om met een maximum buis van 55 graden Celsius op een temperatuur van 21 graden Celsius te komen. Op bedrijven met een enkel scherm lukt het met een buis van 60 graden nog niet om, op slechte dagen, richting 21 graden Celsius in de kas te realiseren.
Accepteer op zulke dagen dat de ingestelde temperatuur niet wordt bereikt. De maximum buis hoger dan 60 graden Celsius instellen is, buiten het feit dat veel bedrijven daar een te klein gascontract voor hebben, ook nog eens nadelig voor het gewas.

Sneeuw van dek
Let ook op dat op sneeuwdagen het dek schoon blijft, om schade aan de kas te voorkomen, en om het licht te kunnen benutten als de zon weer tevoorschijn komt. Dit kan inhouden dat scherm enigszins geopend moet worden om sneeuw tijdig te laten smelten.
Accepteren dat de kastemperatuur niet gehaald wordt, hoort erbij. Bij continue buistemperaturen van 55 graden Celsius is de planttemperatuur minder laag dan verwacht. Qua activiteit draait ze dan echt wel op volle toeren.

Door: Jeroen Zwinkels, DLV Plant

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.