Glas

Achtergrond 1 reactie

Paprika: mattemperatuur op niveau

Op veel paprikabedrijven is de mattemperatuur lager dan gewenst. Een te lage mattemperatuur veroorzaakt een slechte inworteling van de planten, en kan zelfs Pythium tot gevolg hebben.

Om de mattemperatuur niet te laag te laten zijn, moet er op de bedrijven die nog moeten planten, eerder worden begonnen met opstoken. Vooral op bedrijven die de matten op de grond hebben liggen moet er 3-4 dagen voor planten al worden begonnen met opstoken.

Op bedrijven die al geplant staan, en waar de mattemperatuur achter blijft, moeten kleinere druppelbeurtjes worden gegeven. Het water dat in de druppelslang staat is over het algemeen warmer dan het water dat in de rest van het systeem staat. Door per druppelbeurt hoofdzakelijke het “warme” water uit de druppelslang te geven, geeft minder afkoeling van de mat.
Mocht er ondanks de genomen maatregelen toch Pythium worden aangetroffen, voer dan een druppelbehandeling met Previcur uit.

Jeroen Zwinkels, DLV Plant

Redactie GFActueel

Eén reactie

  • no-profile-image

    joost

    Ik vind dit geen goede tip. Het volume water van de druppelbeurt is dermate gering dat het nauwelijks effect heeft op de wortel/mat temperatuur. Dit is in onderzoek aangetoond 20 jaar geleden al.

Of registreer je om te kunnen reageren.