Glas

Achtergrond

Weinig licht voor drogestof aanmaak aardbei

De oogst van de doorteelt aarbei is op een aantal bedrijven inmiddels al over de helft, bij de latere plantdata zal dit de komende periode aan de orde zijn.

Streef in de oogstperiode voor een etmaaltemperatuur van 13,5°C voor maximale uitgroei van de vruchten. Dit kan gerealiseerd worden met een stookinstelling van 16°C overdag en 8°C in de nacht. Start met opstoken rond 3.00u voor zon op, en stijg met maximaal 2°C per uur. Bij weinig/geen straling kan de basis stooktemperatuur dag verhoogt worden naar 17°C. De ventilatietemperatuur dag kan ingesteld worden op 17-18°C (1°C boven de stooklijn), hierbij kan ook gebruik gemaakt worden van straling- en stralingssomverhogingen om de warmte langer vast te houden. Denk hierbij aan een traject van (150-300 W/m2) voor de stralingsverhoging en 300 – 600 J/cm2 als traject voor de stralingssomverhoging.

Weinig licht
Deze week is bedroevend qua lichtniveau. In SQMS zien we dat de potentiele aanmaak van droge stof ongeveer gelijk is aan de behoefte vanuit de vruchten, de balans zal dan ook net wel of net niet positief uitkomen voor deze week, dit betekent dat het nu belangrijk is om de etmaaltemperatuur te drukken en de CO2 waarde nog voldoende hoog te houden voor maximale aanmaak van droge stof.

Spint
Wanneer in de kas spint wordt aangetroffen kan het beste een behandeling met Oberon ingezet worden als spintbestrijding welke daarnaast ook een nevenwerking heeft op witte vlieg.

Bron: Marcel Beekers, DLV Plant 

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.