Glas

Achtergrond

Schone start nieuwe teelt

De laatste gewassen zijn ook nu zo ongeveer geruimd. Nu start de voorbereiding voor de nieuwe teelt.

Voor een goede resultaat van de nieuwe teelt is het essentieel dat schoon gestart kan worden. Op veel bedrijven is men geëindigd met komkommerbontvirus en/of witte vlieg. Ook de kans op het overhouden van spint en trips is aanwezig. Allereerst moet de kas goed schoongemaakt worden. Er mogen geen plantenresten (hechtrankjes) en onkruiden overblijven.
Vervolgens kunnen het glas en de opstanden schoongespoten worden. Ook teeltgoten dienen netjes schoongemaakt te worden. Vervolgens kan de kas met een geëigend ontsmettingsmiddel ontsmet worden. Wanneer men meerdere jaren achtereen bontvirus heeft is het zinvol om eens na te gaan waar het virus eventueel kan overblijven. Probeer hier extra aandacht aan te besteden.

Virus
Indien er virus aanwezig geweest is, wordt veelal, wanneer de kas weer klaar ligt, de draden, opstanden, matten en loopfolie nog een keer met een ontsmettingsmiddel bespoten. Gebruik hiervoor een middel dat geen nawerking heeft en geen schade kan geven aan de jonge gewassen. Middelen op basis van waterstofperoxide en een organisch zuur zijn hiervoor geschikt.
Zorg, dat wat schoon is, ook schoon blijft. Maak ook de schuur schoon en leg ontsmettingsmatten bij de ingang.

Ewoud van der Ven, DLV Plant

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.