Glas

Achtergrond

Nieuwe kansen in nieuw teeltseizoen

De start van een nieuwe teelt geeft weer de mogelijkheid om alles wat er in het verleden geleerd is over klimaatregeling opnieuw toe te passen.

We zijn in de laatste dagen van november. Veel telers zitten in de teeltwisseling en sommigen staan alweer geplant. Als ondersteuning een aantal tips waar zeker de aandacht op moet worden gevestigd.

• Zorg dat alle meetapparatuur in en om de kas weer gereinigd en/of geijkt wordt. Alle metingen die de klimaatcomputer doet, zijn weer de basis van de sturingen. Vanuit een foute meting komt nooit meer een goede vervolgactie.
• In de winterperiode zijn de energieschermen heel vaak gesloten. Maak een route door de kas, als de schermen gesloten zijn, en controleer op enige lekkage. Zeker het zijgevelscherm wil hier en daar nog wel eens koude plekken veroorzaken.
• Controleer in de winterperiode hoe de temperatuursverdeling in de kas is. Dit kost maar weinig tijd en levert waardevolle informatie op.
• Een goede basis voor een succesvolle teelt is een gelijke waterafgifte van de druppelaars. Controleer door heel de kas een aantal druppelaars op hun afgifte. Betrek daarbij ook de druppelaars op de drainbakken, weegschalen etc.
• Controleer in de klimaatcomputer of alle alarmen weer op de juiste waardes staan.

Het is raadzaam om een specialist een korte check te laten maken van uw instellingen. Hierdoor bent u verzekerd van een goede start.

Wim van Wingerden, Klimaatanalyse.nl

 

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.