Glas

Achtergrond 1 reactie

Hoop op prijsopleving paprika vervlogen

Ondanks een lagere productie in de maanden september en oktober, weten paprikatelers nauwelijks een meeropbrengst in prijs te realiseren. Spanje neemt het stokje over. De verwachting is dat veel Nederlandse telers dit jaar om die reden vroeger zullen stoppen.

Voor alle kleuren geldt dat de uitbetaalprijs van week 35 tot 38 bij vlagen nog een opleving liet zien, waarbij de kiloprijs net boven het kostprijsniveau uitsteeg. Maar vanaf week 39 gaan de prijzen hard naar beneden. Oorzaak: supermarkten zouden grotendeels al overstappen op Spaans product. Dat zou te maken kunnen hebben met tekorten in de aanvoer, aangezien de Nederlandse productie van paprika in de maanden september en oktober een stuk lager ligt dan in 2009, zo blijkt uit gegevens van het Productschap Tuinbouw.

Minder aanplant
De situatie geldt ook voor Spanje. Door de slechte prijsvorming in het najaar is er gekozen voor minder aanplant, met als gevolg dat het volume naar schatting 12 tot 15 procent lager uit zal vallen dan vorig jaar. Ook komt de aanvoer uit Spanje ongeveer twee weken later op gang, omdat er laat is geplant. Desondanks vindt Spanje inmiddels zijn weg naar de markt, zij het dat de uitbetaalprijzen ook voor Spaanse telers nog veel te wensen overlaten.

Lees het volledige artikel in Groenten & Fruit actueel van dinsdag 26 oktober

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Brammert Waagmeester

Eén reactie

 • no-profile-image

  Westlander

  Deze fantastische 3 jaar werd mede mogelijk gemaakt door:

  onszelf vanwege de geweldige samenwerking
  en niet te vergeten onze eigen bank en een maasdijkse boekhouder met hun mooie sale en leaseback constructie waarmee in een keer 500 ha overbodig glas werd neergepleurd
  over en uit

Of registreer je om te kunnen reageren.