Glas

Achtergrond

Almería wil eerste helft seizoen snel vergeten

Veel bedrijven in Almería willen de eerste helft van het seizoen maar snel vergeten, zo blijkt uit een evaluatie van hoe afzetorganisaties de eerste helft van het seizoen beleefd hebben.

De meeste producten kenden een grote aanvoer dit najaar, als gevolg van het warme weer en vroegere plantdata. In oktober was het gemiddeld 20,5 graden Celsius, 1 graad warmer dan de afgelopen tien jaar en november was 2 graden Celsius. warmer (16,6 graden). December was conform het gemiddelde (12,7 graden). Veel telers kozen ervoor vroeger uit te planten.

Inkomsten genereren
Voor velen van hen was zowel de vorige herfstteelt en zeker de voorjaarsteelt zeer slecht verlopen en was de behoefte groot om zo snel mogelijk inkomsten te genereren. Dit was vooral bij komkommers en courgettes te merken in de aanvoer en de opbrengstprijzen. In de maand oktober exporteerde Almeria 42.000 ton meer komkommers dan vorig jaar in die maand. Dit leidde onder andere tot het besluit om 2e klasse komkommers en aubergines niet op de markt te brengen en protestacties in Motril waar tonnen komkommers demonstratief op het strand gedumpt werden.

Lees meer over dit onderwerp in de weekeditie van Groenten & Fruit actueel, van week 4.

Bron: gfactueel.nl - Auteur: René Rombouts in Almería

René Rombouts in Almería

Of registreer je om te kunnen reageren.