Glas

Achtergrond

14/1 Paprika

Op de vroege bedrijven zien we de eerste gezette vruchtjes op het derde en vierde oksel zitten.

Met het donkere weer van de afgelopen dagen is het echter nog geen zekerheid dat deze gezette vruchtjes aan de plant blijven zitten. Het is daarom noodzakelijk om voorzichtig met het klimaat om te gaan.


Assimilaten naar vrucht

Hou een lange voornachttemperatuur van 16 graden Celsius aan om de assimilaten naar het vruchtje te sturen. Begrens de buis in de nacht op 55 graden Celsius om het niet te schraal te laten worden. In de voornacht liever op 45 of 50 graden Celsius.


Scherm op donkere dag dicht

En let op het schermgebruik. Bij een enkel scherm is het in veel gevallen beter om het scherm op donkere koude dagen dicht te laten. Bij het scherm openen op zulke dagen wordt er relatief weinig lichtwinst gerealiseerd. Let wel op de vochtigheid van het klimaat. Groeizaam vochtig is prima, maar zwaar vochtig of klam aanvoelen dan is het scherm toch beter aantal uren open. Ga eerder af op gevoelsklimaat dan puur op wat de computer aan RV danwel VD aangeeft.


Zon benutten

Probeer zonnige dagen optimaal te benutten met een lichtverhoging op de stooktemperatuur, om wat snelheid terug te winnen. Tevens is het goed het scherm niet al te vroeg te openen. Wachten tot de zon voldoende kracht heeft, dan blijft de kas- en planttemperatuur gehandhaafd bij openen.

Het werkt ook mooi om een vaste buistemperatuur aan te houden ook tijdens de zonnige periode. Deze mag dan boven 22 à 23 graden worden afgebouwd.
 
Jeroen Zwinkels, DLV Plant

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.