Glas

Achtergrond

11/01 Komkommer

Voor de komende week wordt er nog steeds koud weer voorspeld. Met het koude weer is het op veel bedrijven moeilijk om de gewenste temperaturen te realiseren.

Ook al kan men de temperatuur realiseren, dan wil men de kosten zo laag mogelijk houden. Er zijn echter veel verschillende bedrijfssituaties, waardoor een algemeen advies moeilijk is. Er zijn echter wel een aantal algemene regels: De ontwikkelingssnelheid van de plant (celdeling en bladafsplitsing) is afhankelijk van de gerealiseerde etmaaltemperatuur. Voor de fotosynthese is een temperatuur van 20 graden Celsius op de dag voldoende. Zelfs bij 19 graden Celsius wordt er niet veel ingeleverd op de aanmaak van assimilaten.


Temperatuurintegratie

Gelukkig weten we dat wanneer een dag de temperatuur niet gehaald wordt, dit niet direct een verloren dag is. Temperatuurintegratie is mogelijk, als over een periode van 3 tot 4 dagen maar een gemiddelde temperatuur, horend bij de instraling en gewas gerealiseerd wordt. Zo kan het soms beter zijn om op de dag onder het scherm wat meer temperatuur te realiseren, dan om het scherm te openen en wat meer licht binnen te krijgen, wanneer de gewenste etmaaltemperatuur niet gehaald wordt.


Dubbel scherm

Met een dubbel scherm (bijvoorbeeld vast folie en beweegbaar doek) is het in veel gevallen voordeliger om ’s nachts wat harder te stoken en het op de dag wat rustiger aan te doen. Wanneer de ontwikkeling van het gewas of het kas klimaat (vocht) het nodig maken, zal op de dag toch een wat hogere temperatuur aangehouden moeten worden.

Bedenk dat ook onder een (dubbel) scherm de planttemperatuur ’s nachts tot enkele graden onder de ruimtetemperatuur kan zakken.
De huidige weersomstandigheden vragen wellicht een wat andere aanpak van het stookregime, dan men normaal gewend is.
 
Ewoud van der Ven, DLV Plant

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.