Glas

Achtergrond laatste update:31 dec 2009

Minder aanvoer Spaanse paprika´s verwacht

Naar verwachting zullen minder paprika´s worden aangevoerd in april en mei 2010. De belangrijkste redenen hiervoor zijn het warme weer dit najaar, minder areaal late paprika´s in Almería en een aanzienlijke afname van het areaal in Murcia. Dat blijkt uit een rondgang langs diverse bronnen.

Volgens José Antonio Baños, president van paprikaspecialist Ejidomar, zal de aanvoer van paprika´s doorlopen tot dezelfde periode als andere jaren, maar zal het aantal kilo´s in de maanden maart en april lager zijn. Baños: "Op zoek naar liquiditeit hebben veel telers dit jaar eerder gepland en gekozen voor vroege rassen. Doordat het tot en met november buitengewoon warm was in Almeria zijn de planten geforceerd en hebben ze vergeleken met andere jaren rond deze datum al meer geproduceerd. Ook van de late rassen is al meer geoogst."

Minder areaal
Voor José Luis López, areamanager bij De Ruiter Seeds in Almeria, ligt de oorzaak voor de verwachte lagere aanvoer in april vooral aan het feit dat het areaal late paprika´s kleiner is. López: "In totaal staan er zo´n 10% minder late paprika´s."
Pedro Pleguezuelo, Productmanager paprika bij Syngenta verwacht dat de teelt in Almería rond de 20 dagen eerder afgelopen zal zijn afgelopen, zeker voor wat betreft het vroege en middensegment.

Teelt heeft geld gekost
De paprikateelt heeft de telers het afgelopen jaar geld gekost. Velen hebben besloten om op een deel van het areaal een andere teelt te doen, voornamelijk courgettes.
Juan Carlos Fernández, area manager De Ruiter Seeds in Murcia bevestigt de productie afname, die hij schat op 10-15% van het areaal.

Lees meer hierover in Groenten & Fruit Actueel, verschijningsdatum dinsdag 12 januari 2010.

Bron: gfactueel.nl – Auteur: René Rombouts, correspondent in ValenciaRené Rombouts, correspondent in Valencia

Of registreer je om te kunnen reageren.