Glas

Achtergrond

Tros verwijderen positief in bioteelt tomaat

In de biologische teelt van tomaat zakte in de loop der jaren op Proefcentrum Kruishoutem het gemiddeld vruchtgewicht. Een tros verwijderen pakte positief uit.

In een tomatenteelt met het ras Locatelli op onderstam Maxifort werd in 2009 op Proefcentrum Kruishoutem om de 6, om de 8 en om de 10 trossen een tros verwijderd. Dat verwijderen van de trossen bleek statistisch niet ten koste te gaan van de opbrengst: die was bij alle behandelingen even ruim 21 kilo per vierkante meter (geplant 24 februari, 1ste oogst 8 mei en einde oogst 21 september).

Gemiddeld vruchtgewicht
Die gelijke productie werd veroorzaakt door het toenemende gemiddeld vruchtgewicht bij meer trossen verwijderen. Bij niets verwijderen was het gemiddeld vruchtgewicht 100,8 gram; bij om de 6 trossen 1 tros verwijderen 111,3 gram, bij om de 8 trossen 1 tros verwijderen 108 gram en bij om de 10 trossen 1 tros verwijderen 105,7 gram.  

Niet tot het einde
Onderzoeker Justine Dewitte benadrukt dat het trosverwijderen niet tot aan het einde van de teelt moet worden doorgevoerd, omdat het dan wél ten koste van de productie kan gaan. Op Kruishoutem werd, toen het einde van de teelt in zicht kwam, dus niet nog eens een tros uit de kop verwijderd, ook al kwam die daarvoor in aanmerking.

Bron: DeGroentenenFruit.nl - Auteur: Theo Brakeboer

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.