Glas

Achtergrond

Telers cocktailtomaat spelen quitte

De telers van de troscocktailtomaten hebben nog een paar weken te gaan voor de oogst ten einde is. De laatste maanden waren de prijzen redelijk.  “Gemiddeld genomen draaien we dit jaar geen winst maar ook geen verlies.”

De niet-belichtende telers gaan de laatste weken van de oogst in. De kwaliteit van de tomaten is tot nu toe prima geweest. De verwachting is dat de er tot week 50 nog Nederlandse troscocktailtomaten in de markt zijn.

Stijgen en dalen
De prijzen van de cocktailtomaten zijn in oktober gaan stijgen. Er werd zelfs meer dan twee euro per kilo betaald, weet een verkoper bij ZON. Deze goede prijzen waren het gevolg van een dalende aanvoer. De geoogste volumes namen af en een aantal telers beëindigde de teelt om opnieuw te zaaien voor onder de belichting.

Geen winst
Het afgelopen jaar is zeker geen vetpot geweest voor de troscocktailtelers maar vergeleken bij andere tomatensegmenten lijkt het mee te vallen. Een teler maakt de eindbalans op. “Als ik zo naar het eind van het jaar de balans opmaak dan spelen we ongeveer gelijk. Gemiddeld genomen maken we geen winst of verlies dit jaar.”

Belichte teelt
De prijs van de belichte cocktailtomaten ligt nog wat onder het niveau. “Om uit de kosten te komen, moeten de prijzen nog omhoog.”

Lees de volledige marktanalyse in de weekeditie van Groenten & Fruit, week 47.

Bron: gfactueel – Auteur: Arno de Snoo


Arno de Snoo

Of registreer je om te kunnen reageren.