Glas

Achtergrond

Kruishoutem bouwt nieuwe onderzoekskassen

Proefcentrum Kruishoutem gaat de onderzoekskas met drie afdelingen voor biologische teelt slopen om daar nieuwe kassen te bouwen, met 2 afdelingen en daarnaast nog 4 kleinere.

De nieuwe kassen worden maximaal geïsoleerd, met een dubbel scherm: onderaan een klimaatscherm (kost 14 % licht, bespaart 45 % energie) en bovenaan een zonwerend scherm (schermt 75 % licht, bespaart 65 % energie). In de zijgevel komt polycarbonaat.  Twee gasgestookte absorbtiewarmtepompen (GAWP) gaan de warmte leveren. Die hebben ten opzichte van een wkk het voordeel dat de rookgassen gebruikt kunnen worden voor CO2-dosering, zonder dat ze eerst gezuiverd hoeven te worden. Die GAWP’s zijn vooral geschikt voor kleinere bedrijven. De motoren werken zonder compressie, waardoor ze weinig energie verbruiken.

Boorgaten
De laagwaardige warmte van de GAWP's wordt in perioden met weinig warmtevraag opgeslagen in de bodem. Kruishoutem gaat dat doen in een BEO, ofwel een Boorgat Energie Opslag met 22 boorgaten die als een lus aan elkaar zijn verbonden. In de winter kan die warmte weer worden onttrokken.

Ketel voor pieken
Voor eventuele pieken in de warmtevraag blijft een ketel beschikbaar. De investering in de GAWP’s is bij 4,5 % rente en een afschrijving in 15 jaar 3,28 euro per vierkante meter. Bij 30 % subsidies is de terugverdientijd 9,5 jaar. Een afschrijvingsduur van 15 jaar is volgens onderzoeker Nico Vegote kort, voor een apparaat zonder bewegende delen.

Bron: DeGroentenEnFruit.nl - Auteur:  Theo Brakeboer

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.