Glas

Achtergrond

Aardwarmte goedkoper door zwakke oliemarkt

De kosten voor boringen naar aardwarmte zakken door de afnemende vraag naar boringen in de oliemarkt. Dat zegt Victor van Heekeren, consultant van Platform Geothermie in het Agrarisch Dagblad.

De telers die nu durven investeren in aardwarmte zullen daardoor besparen op de toekomstige energiekosten. “Voor tuinders bepaalt de kapitaalinvestering in de bronnen ongeveer 70 procent van de energiekosten. Als dat dan 10 procent tot 20 procent lager uitvalt, maakt dat uit voor de afschrijving- en rentekosten.

Boormaatschappijen zouden voor boringen nu lagere prijzen rekenen omdat de vraag uit de olie-industrie is afgenomen dan toen de olieprijs op 140 dollar lag. “Toen waren nauwelijks boortorens voor handen.” Ook de lagere staalprijzen zorgt voor lagere investeringskosten.

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.