Glas

Achtergrond laatste update:23 dec 2008

Telers hebben al veel geleerd over gesloten kas

Hoewel er teelttechnisch nog meer evaring opgedaan moet worden, hebben telers met (semi-)gesloten kassen al veel geleerd over de nieuwe manier van telen.


Op het seminar Geconditioneerd telen, op de proeflocatie van Wageningen UR
in Bleiswijk, gaf Harm Maters van Synergie een aantal leeraspecten aan bij het
telen in een gesloten kas. Een aantal daarvan is ook al doorgedrongen naar
traditionele open kassen, zoals het tolereren van hogere waarden voor
temperatuur, en het gebruik van luchtbevochtiging. Dankzij de WKK is ook het
hanteren van, nuttig gebleken, hogere CO2-contraties toegenomen.

Telers hebben steeds beter gebruik leren maken van de technische
stuurmiddelen in de gesloten kas. De grenzen van de nieuwe mogelijkheden, om nog
meer te kunnen produceren, zijn echter nog niet duidelijk. Ook moet nog beter
geleerd worden om ‘anders naar de plant te kijken’. Een zelfde gewasstand in een
open of een gesloten kas kan om heel verschillende reacties vragen.

Proeven bekijkenVoorafgaand aan het seminar konden
telers diverse proeven bezoeken, ook op het naastgelegen Improvement Centre. In
de ZoWaKas is al een prima en gelijkmatige komkommer-productie bereikt. Al
langere tijd staat er een open, evenwichtig en generatief gewas.
Tomaten in de gesloten kas leveren een meerproductie. Een sterke
koelcapaciteit vraagt voorzichtigheid, om pendelende luchtvochtigheden (en
daarmee Botrytis) te voorkomen.
Bij paprika blijkt het lastiger om de extra potentie, die er in een
gesloten kas zit, om te zetten in een hogere productie.
Warmte-reflecterende schermen kunnen het benodigde koelvermogen beperken.
Het gebruik gaf geen negatieve gevolgen op productie of kwaliteit te zien.

Meer over de proeven is te lezen in Weekblad Groenten & Fruit van
volgende week.

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.