Glas

Achtergrond laatste update:23 dec 2008

Paprika’s kouder telen kan

Het is mogelijk om paprika’s te ontwikkelen die beter zijn aangepast aan koelere teeltcondities. Met behulp van veredeling kan de paprikateelt daardoor af met minder energie en een lagere CO2-uitstoot.

Dat blijkt uit onderzoek van Drs. E.A.M. de Swart, die
hierop gisteren aan Wageningen Universiteit promoveerde.

Binnen het geslacht Capsicum, waartoe o.a. paprika behoort, zijn sommige
wilde herkomsten beter aangepast aan lagere temperaturen dan anderen. Deze
genetische diversiteit kan worden gebruikt voor veredeling op lagere temperatuur
tolerantie.

Verder zijn de eigenschappen die van belang zijn voor de selectie op goede
groei bij lagere temperaturen gekarakteriseerd en worden nieuwe methoden
gepresenteerd om deze eigenschappen relatief eenvoudig te meten. Bovendien is
aannemelijk gemaakt dat merker gestuurde selectie kan worden gebruikt bij de
veredeling van paprika op verbeterde groei en ontwikkeling

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.