Glas

Achtergrond laatste update:9 feb 2009

Biobrandstof uit appels is goed mogelijk

Amerikaanse wetenschappers hebben een methode ontwikkeld om biobrandstof met een laag koolmonoxidegehalte te winnen uit fruit als appels en sinaasappels. Dat meldt het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

Het gaat om de brandstof dimethylfuran, die wordt gemaakt op basis van
fructose. Volgens de Universiteit van Wisconsin kan biobrandstof van fructose
tot 40 procent meer energie vasthouden. Daardoor is er veel minder grondstof
nodig om dezelfde hoeveelheid energie te leveren.
Volgens Piet Creemers, hoofd van de afdeling mycologie van het Proefcentrum
Fruitteelt in het Vlaamse Hasselt, biedt de nieuwe brandstof mogelijk ook kansen
voor de Vlaamse fruittelers. ”Nu wordt fruit van mindere kwaliteit gebruikt voor
de productie van sap of appelmoes. Het kan best dat daar een derde
verwerkingsmogelijkheid bijkomt zoals biobrandstof, zeker gezien de schaarste op
de graanmarkt”, aldus Creemers. ”In China, Brazilië en andere landen overweegt
men beperkingen of zelfs een verbod op het gebruik van graansoorten voor
biobrandstoffen, omdat de prijzen de pan uitrijzen. Zo is de tarweprijs op korte
termijn met 30 procent gestegen.” Dumesic denkt dat biobrandstof uit fructose
geen groot beslag op het bestaande landbouwareaal hoeft te leggen. Maar de
kosten om de ’nieuwe’ biobrandstof te produceren zijn nog te hoog om op korte
termijn te kunnen concurreren met bestaande brandstoffen.
Bron: Agrarisch
Dagblad

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.