Glas

Achtergrond laatste update:23 dec 2008

Gezonder eten kan klimaat helpen

Plantaardig voedsel uit eigen land eten is beter voor het milieu dan het gebruik van boontjes uit Afrika en rijst.

Dit concludeert het Centrum voor Landbouw en Milieu
(CLM) naar aanleiding van eigen onderzoek. Volgens het centrum zijn met lichte
aanpassingen van het menu jaarlijks vele duizenden autokilometers uit te sparen
(of in ieder geval de uitstoot van schadelijke gassen die gepaard gaan met deze
kilometers).

Rundvlees blijkt een wel zeer klimaatonvriendelijk hapje. Wie één portie
rundvlees vervangt door eenzelfde hoeveelheid pluimveevlees (standaardvlees
waarschijnlijk, geen Volwaard) bespaart de CO2-uitstoot van minstens tien
autokilometers, weet het CLM. Erwten en bonen zijn nog beter.

Bij het pluimveevlees kunnen het beste Hollandse boontjes met aardappelen
van eveneens Nederlandse bodem worden geserveerd. Wie tachtig gram rijst inruilt
voor 200 gram aardappelen bespaart één autokilometer. Hollandse in plaats van
Afrikaanse boontjes besparen per portie drie kilometers CO2-uitstoot.

Bron: Agrarisch Dagblad

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.