Doorgaan naar artikel

‘Hele nacht in de weer om sneeuw van de kappen te kloppen’

Marco van As heeft met zijn vrouw Louwra en zoon Jannis een zachtfruitkwekerij in Tricht.

Ze telen rode bessen, herfstframboos, aardbeien onder glas – met een doorteelt met Elsanta – en met aardbeien op stellingen. “In 1995 zijn we begonnen met de teelt op tafels. Tien jaar geleden hebben we die verbouwd: de palen onder de tafels zijn blijven staan, daar zijn goten op gezet met kleine kapjes voor teeltbescherming.”

Murano voor Favori

De afgelopen vier jaar werden de stellingen gebruikt voor doordragers van het ras Favori. Die is dit jaar vervangen door Murano. “Vanwege de wisselingen in het productieverloop en vanwege de grillige vorm van de vruchten. Bij Murano is dat beter. Ik heb dit ras regelmatig gezien bij een collega. Murano is wel wat zwakker op de huid, maar dat is minder een probleem. We verkopen het leeuwendeel van onze aardbeien aan huis, met een verkoopautomaat, op zaterdagochtend aangevuld met winkelverkoop.”

Junidragers te duur

Junidragers op stellingen is wat Van As betreft geen optie: “Te duur. Dan zou je op een deel van de stellingen twee teelten moeten doen, en op het andere deel één teelt. En dan heb je tien planten per lopende meter nodig, tegen zes planten per lopende meter met doordragers. Dat scheelt ook in de kosten. Uiteindelijk gaat het om smaak, smaak, en smaak, doordragende rassen zijn daarvoor ook een goede keus.”

Marco van As met zijn vrouw Louwra en zoon Jannis. - Foto: Herbert Wiggerman

Marco van As met zijn vrouw Louwra en zoon Jannis. – Foto: Herbert Wiggerman

Extra bescherming

De minitray-planten staan sinds eind maart op de stellingen, daarna ging de temperatuur naar beneden. “We hebben de bakken ingepakt, met een extra bescherming met folie om de kappen en de goten. De planten hebben niets geleden, wel zijn we een nacht in de weer geweest om sneeuw van de kappen te kloppen. Daar dreigde anders te veel gewicht op te komen. De wortels zijn nu (11/4) zo’n 5 centimeter lang, de eerste pluk zal rond half juni zijn, verwacht ik.”

Arbeidsbezetting

Een deel van het personeel bestaat al een groot aantal jaren uit cliënten van zorggroep ’s Heeren Loo. Als dagbesteding verrichten ze onder begeleiding werkzaamheden zoals het klaarzetten van de oogstbakjes. “Corona heeft dat in de war gegooid, maar als het kan, pakken we direct weer op.”

Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin