Doorgaan naar artikel

‘Voor rooien en planten een heel rustig seizoen’

Fruitteler Joël Roks uit Fijnaart moet nog een week appels snoeien en dan is de wintersnoei voor dit seizoen gedaan.

Er zitten voldoende bloemknoppen bij de appels. Bij peren valt het ook niet tegen, behalve bij de Doyenné-peren en een jong perceel Conference. Gelukkig kon er na wat drogende dagen het weer gereden worden. Het jonge perenperceel kon daardoor als maatregel volgend op de tegenvallende bloemknoppen worden gewortelsnoeid. Bij appels moet Roks nog wel wat wortelsnoeien maar dat zal vooral pleksgewijs gaan om de hardst groeiende bomen in een perceel wat te remmen.

Spuitseizoen start weer

Het wordt duidelijk voorjaar en het bekende gebruikelijke voorjaarswerk start weer. De basisbemesting van 40 kilo stikstof met kalkammonsalpeter (KAS) is inmiddels ook al gestrooid. Bij de Boskoop-appels zijn de eerste groene delen er inmiddels en beginnen de eerste bespuitingen tegen schurft volgende week, als er regen verwacht wordt.

Weinig nieuwe inplant

Wat betreft rooien en planten is het een heel rustig seizoen. In december is er een rijtje kersen van het ras Georgia gerooid want het ras viel tegen. Daarvoor zijn al 100 bomen van het vroege ras Merchant voor terug geplant want Roks heeft elk jaar nog een tekort aan vroege kersen. Hij wilde eigenlijk het ras Areko planten maar daarvan waren er geen bomen meer.

Tevreden over afzet

In de afzet loopt het met de directe afzet in de boerderijwinkel en naar supermarkten in de regio lekker door. Nu in het algemeen met de appelafzet wat stroever verloopt, is het wel fijn om te merken dat je daar in de korte keten toch minder last van hebt. In de afgelopen periode heeft Roks alleen een deel van zijn peren die bij een andere fruitteler in de koeling stonden nog aan de groothandel verkocht. Maar deze Conference waren grof en werden gewoon netjes betaald.

Goed nieuws is dat de gemeente over het principeverzoek voor de nieuwe boerderijwinkel positief geoordeeld heeft. Nu is de vergunningsaanvraag bijna de deur uit en Roks verwacht niet direct grote problemen. Maar als hij dit jaar nog echt aan het bouwen kan gaan, dan is het wel een meevaller.

Auteur: Wouter van Teeffelen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Joel Roks

is fruitteler in Fijnaart (N.-Br.). Op 15,77 hectare worden appels, peren, pruimen en kersen geteeld.

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin